.
Вход / Регистрация

Рецепта за Стафиден хляб

Вижте едно страхотно предложение за Великден от Събина Косева

Продукти за 1 доза (около 500 гр. тесто):

275 гр. брашно + още малко за разточване
7 гр. суха мая (1 пакетче)
1 яйце
125 гр. топло мляко
50 гр. захар
50 гр. разтопено масло
настърганата кора на 1 лимон
щипка сол
1 разбито яйце за намазване

Начин за ръчно приготвяне на тестото:

1. Поставете брашното на масата и направете кладенче.
2. Разтворете маята и яйцето в топлото мляко.
3. Сложете край кладенчето захарта, солта и мазнината.
4. Размесете около една трета от брашното с млечната смес.
5. Добавете захарта и солта и размесете останалото брашно с останалата млечна смес.
6. Добавете мазнината след като цялата млечна смес е поета от брашното.
7. Месете тестото докато започне да се отлепя от ръцете и масата.
8. Откъснете малко парче от тестото и разтеглете на тънка кора. Ако не се скъса е готово.
9. Не добавяйте друго брашно докато месите, за да не стане тестото твърдо.
10. Оформете топка и оставете между две кърпи, покрити с фолио за 30 мин.
11. След 30 мин. натиснете тестото, за да изкарате освободените газове.
12. Тестото е готово за оформяне на различни форми.

Начин за машинно приготвяне на тестото:

1. Разтворете маята и яйцето в топлото мляко.
2. Поставете в машината и включете. Добавете една трета от брашното, захарта и солта. Добавете останалото брашно.
3. След като се оформи тестото, добавете мазнината.
4. Месете докато тестото започне да се отлепя от стените и разтеглете малка част от тестото на тънка кора. Ако не се скъса - е готово.
5. Оформете топка и оставете между две кърпи покрити с фолио за 30 мин.
6. След 30 мин. натиснете тестото, за да изкарате освободените газове.
7. Тестото е готово за оформяне на различни форми.

рецепта, козунак, стафиден хляб, десерт, masterchef

Начин на приготвяне на Стафидения хляб:

1. Поставете стафидите за 15 мин. в топла вода, измийте и подсушете много добре.
2. Разстелете стафидите върху суха кърпа или решетка и оставете една нощ да изсъхнат.
3. Подгответе за 1 килограм тесто 250 гр. натопени и изсушени стафиди и омесете в тестото.
4. Направете топка и оставете 30 мин. да втасва.
5. Изтеглете парчета от 500 гр. за всеки хляб, направете на топка и оствете 15 мин. да втасва под кърпа и фолио.
6. Отново омесете, оформете в продълговата форма и го поставете в омаслена форма.
7. Оставете 45 мин. да втасва.
8. Намажете с разбито яйце, направете 3-4 разреза по желание и оставете още 15 мин. да втасва.
9. Печете 35 мин. на 180 C.

Коментари (0)