.

 

Кейкът с маскарпоне и крем с лиофилизирано кисело мляко на Лора (РЕЦЕПТА)

Кейкът с маскарпоне и крем с лиофилизирано кисело мляко на Лора

За кейка:

100 г шам фъстък
50 г брашно 
2 яйца
50 мл прясно мляко
20 мл кленов сироп
15 г мед
1 шепа фурми
10 г бакпулвер
20 г черен шоколад
40 г кафява захар
20 мл шампанско
10 мл амарето



Приготвяне:

Фурмите се накисват във вряла вода. Яйцата и захарта се смесват. Към тях се добавя млякото, медът, шампанското, амаретото и кленовият сироп. Шамфъстъкът се смила на прах и се добавя. Шоколадът се реже на малки парчета, фурмите се нарязват и се добавят. Бакпулверът се смесва с брашното и се добавя накрая. Сместа се хомогенизира, слага се в ринг и се пече за около 20 минути на 180 градуса.

За течния център:

20 г дулче де лече
10 мл амарето

Двете съставки се смесват добре докато станат хомогенни.

За маскарпоне крема:

50 г маскарпоне
10 мл течна сладкарска сметана
10 мл амарето
20 г дулче де лече

Всичко се смесва добре, до получаването на гъст крем.

За крема с лиофилизирано кисело мляко

10 г лиофилизирано кисело мляко
10 г маскарпоне
50 г течна сладкарска сметана

Сметаната се избира до меки връхчета и към нея се добавя лиофилизираното кисело мляко. Накрая се добавя и маскарпонето и се разбърква добре.

След като кейкът е изпечен и охладен, се прави дупка в средата, която се пълни с течния център от дулче де лече и амарето. Другите два крема се шприцоват отгоре.