.

 

Сладка битка в "MasterChef"

Кандидатите за участие в най-доброто кулинарно шоу предизвикаха сетивата на журито с виртуозни авторски сладкиши

Сладка битка се разгоря в последните дни от кастингите за „MasterChef“. Майсторство и фантазия в приготвянето на десерти демонстрираха както любители на традиционните сладкиши, така и почитатели на модерните веган изкушения.

Оспорван сблъсък между трима кулинарни инфлуенсъри вдигна високо летвата и завърши с победа на привърженичката на храненето без животински продукти Анна Стойкова. Перфектният й веган чийзкейк с макадамия и солен карамелен сос предизвика вълна от комплименти в журито, а Chef Силвена Роу определи вкуса му като феноменален.

Балансираният десерт в чинията на студента по право Теодор Колев пък погали сетивата на Chef Андре Токев. Въпреки че съдбата на младия участник до този момент не е била лека, той донесе dolce vita полъх в кухнята на „MasterChef“ с авторска интерпретация на тирамису и заслужено продължи напред в кулинарното състезание за 100 000 лева.

През тази година хоби-готвачите влязоха в директен сблъсък един срещу друг в избрана от тях кулинарна категория. На кастинга много от тях трябваше да покажат умения и техника с морски продукти.

Омъжената за американец от тайландски произход Цветелина Томиъм създаде експлозия от вкусове и цветове в поке боул с маринована сьомга, бързо окислено червено зеле, едамаме и авокадо, и получи признанието на Chef Петър Михалчев. Като тънък познавач на рибата, той оцени високо и нежната текстура на филето от лаврак на живеещия у нас ливанец Елиас Абуд. Топ готвачите дегустираха от ризото с бейби сепия до скариди в нудли като следяха строго специалните продукти да се използват пълноценно и с минимална фира.

Основен герой на кастингите се оказа и един базов, незаслужено подценяван продукт - яйцето. „Тестът за всеки готвач са омлетът и пошираните яйца. Колкото по-семпло е едно ястие, толкова по-трудно е то“, напомни Chef Андре Токев. Високите критерии в тази категория покри актьорът Константин Таквор като съчета българската и турската кухня в яйца чилбер по панагюрски върху канапе от грах със сметана и козе сирене.

До участие в седмия сезон на „MasterChef“ журито допусна още рентиера Александър Петров, салонния управител Павел Тодоров, актьора Стилиян Желязков, шофьора Мартин Банков и студента Димитър Котев.