.

 

Кулинарните гладиатори Дарин Стойков и Иван Киров от първия и третия сезон на MasterChef България се дуелират с десерти – тази сряда след 9:30 часа в „Преди обед“ по bTV

Тази сряда след 9:30 часа зрителите на „Преди обед” по bTV ще видят кулинарния двубой между двама от най-силните характери в първия и третия сезон на MasterChef България – Дарин Стойков и Иван Киров. Двамата специалисти по десерти ще кръстосат тави и бъркалки, за да приготвят изненадващи сладки изкушения с бюджет от 10 лв.  С тема, точно съвпадаща с вкусовите им интереси и опит, гладиаторите ще трябва да се вместят в 30 минути, за да изпълнят високата си заявка.

 

Иван ще заложи на интерпретация на класическа рецепта и ще предложи на зрителите на „Преди обед“ по bTV два вида шоколадов мус с кули от ягоди в многоцветна чиния. Пръва стъпка в неговата Master рецепта е разстопяването на натурален и бял шоколад на водна баня, към които ще прибави масло. След това ще раздели белтъците и жълтъците на 2 яйца, от които ще приготви вариация на френски макарони с орехи и два вида шоколадов крем. Той ще сподели, че тайната на разбития на твърд сняг белтък е добавянето на щипка сол, а към жълтъка ще прибави пудра захар, за да получи гладка кремообразна консистенция на крема. Междувременно, Иван ще кипне нарязани ягоди със захар, които в последствие ще пасира до свежо кули.  Когато шоколадът се охлади до стайна температура идва време да се смесят  половината от белтъците с тъмния шоколад, а другата половина отива при жълтъците и белия шоколад. Докато кремовете се охлаждат в хладилника, той ще разбие още едни белтъци, които в комбинация със смлени орехи ще изсипе в пош и ще направи малки бисквити. Чинията ще аранжира с какао, а двата шоколадови крема ще постави върху канапе от ореховка.

 

Дарин ще изненада зрителите на bTV с торта, която съдържа свинска мас, ошав и ракия. За използването на тези традиционни продукти в неочаквана комбинация е инспириран от тяхната чистота, сезонност и символика в националната ни кухня. Той ще карамелизира 50 гр. захар в тигана, към която ще добави 200 мл. вода, нарязан на ситно ошав и малко ракия. Докато продуктите къкрят, зрителите на „Преди обед” по bTV ще видят как се приготва „мързелив” баварски крем. Дарин ще смеси студени продукти - 2 яйца, 500 мл. прясно мляко, малко брашно и захар, които ще бърка постоянно, докато котлонът под тях постепенно се загрява. За да приготви пухкав пандишпанов блат той ще разбие 4 жълтъка с пудра захар и свинска мас, към които постепенно ще добави брашно и разбитите на сняг белтъци с обикновена захар. Сместта се пече в предварително загрята фурна върху намаслена хартия за печене. Когато изстине се нарязва на еднакви парчета и се подрежда на няколко пласта с крема. За финал се залива с алкохолния крем и се сервира на любими хора.

MasterChef гладиаторите ще споделят пред зрителите на bTV, че и двамата се занимават професионално с кулинария след участието си в шоуто. Иван притежава и управлява кетъринг фирма, в която работата е „тежка, но вкусна”. Той призна, че обича да наблюдава процесите на готвене на храната и затова приема с радост ежедневие, по-тежко и от каменоделието.  Дарин е собственик на пекарна от повече от година и се радва на постоянни гости, които високо ценят авторските му рецепти и особено неговите мекички. Паралелно с това води кулинарни курсове по френска, мексиканска и италианска кухня, като често прескача по картата на тразиционните европейски вкусове, за да проследи техните вариации.

Коя от двете рецепти на гладиаторите от MasterChef ще се хареса повече на зрителите и кой е победителят от кулинарния дуел между Антон Бахчеванов и Георги Ангелов според гласовете в сайта,  ще стане ясно тази сряда след 9:30 часа в „Преди обед” по bTV.