Ястие с охлюви и желе от бяло вино.
Продукти:
За масленото тесто:
150 г брашно
100 г масло
1 разбито яйце
щипка сол
прясна мащерка и риган
За пюрето:
2 средни картофа
1 пащърнак
пресен риган
сол
100 мл прясно мляко
вода да покрие зеленчуците
За охлювите:
20 г масло
1 с. л. зехтин
2 скилидки чесън
1 малка глава шалот
2 стръка пресен риган
100 мл бяло вино
За желето от бяло вино:
200 мл бяло вино
1/2 ч.л агар-агар
За цвеклото:
3 слайса мариновано цвекло от буркан
1- 2 с.л от водата на охлювите
5 гр масло
риган
Приготвяне:
Брашното, маслото и солта се смесват до получаването на мокри трохи. Прибавя се разбитото яйце и пресните подправки и се омесва до получаването на меко тесто. При нужда се добавя малко брашно. Охлажда се в стреч. След 15 минути се разточва на тънко и се пече между два ринга за 15 минути на 180 градуса.
Картофите и пащърнака се белят, нарязват се на еднакви парчета и се слагат в средна тенджера заедно с прясното мляко, студена вода, сол и риган. Вари се, докато омекнат зеленчуците, охлаждат се и се намачкват или пасират.
Охлювите се сваряват заедно със сол и прясна мащерка за 15-20 минути. Изцеждат се.
Маслото и зехтинът се загряват на тиган. Добавят се чесънът шалотът и охлювите и се запържват. Добавя се бялото вино и риганът. След около 5 мин се махат охлювите и се добавя 1 ч.л. брашно, сгъстява се, прецежда се и от това се получава сос.
Виното и агарът се слагат в малка касерола. Кипват се и се изливат в малка така. Охлажда се в хладилник за 15 минути, докато стегне. Нарязва се на кубчета.
Цвеклото се нарязва на малки кубчета и се сотира заедно с бульона от охлювите, маслото и ригана.
Всички компоненти се събират и образуват ястието.