.

 

Chef Илиан Кустев

Кариерата на Chef Кустев е забележителна и не случайно той се налага като едно от големите имена в кулинарията у нас и по света. Въпреки че мечтата му е била да стане футболист, любопитството го отвежда в кухнята, а години по-късно вече готви за политици от ранга на турския президент Реджеп Ердоган, принц Чарлз, Маргарет Тачър и за звезди от шоубизнеса като актьора Брад Пит.

Първите си стъпки Chef Кустев прави в Нидерландия и България. Събитията го отвеждат в Лондон, където става част от екипа на Chef Джон Уилиямс в петзвездния Ritz Hotel. Там Кустев „се шлифова“, а през 2006г. е увековечен на снимката за 100-годишния юбилей на Ritz. През 2016г. заминава за Париж, където твори рамо до рамо с Chef Пиер Гание в ресторант с три звезди Мишлен. Професионалният му път го отвежда и в Павильон Ледойен - по това време с три Мишлен звезди и заемащ престижното 9 място в света. Там създава шедьоври с Яник Алено, известен като бога на сосовете в модерната днешна френска кулинария.

Не по-малки са успехите на Chef Кустев и в България. За своите 26 години професионален опит, той е консултирал и ръководил редица престижни ресторанти и вериги у нас, работил е със световно-известни имена, сред които личният готвач на Мадона - Джико Хамиджукоку. През 2019г. Кустев сбъдва мечтата си да отвори собствен ресторант, но пандемията казва тежката си дума. Към момента той е кулинарен консултант и партньор във фирма, чиято дейност е насочена към търговия основно на млечни продукти.

Chef Кустев е има славата на кулинарен експериментатор, чиниите му се отличават с изтънчен вкус, а в тях присъстват най-различни продукти.

 

Chef Александър Таралежков

Александър Таралежков е роден в София, но още много млад става гражданин на света. Едва навършил пълнолетие се озовава в Лондон, където завършва „Продуктов дизайн“ в световно признатия университет Central Saint Martins. Под влиянието на един от преподавателите си започва да се занимава с „Хоспиталити дизайн“, а по-късно започва работа като Креативен директор в едно от водещите печатни издания и платформи в индустрията - CODE Hospitality. Професионалните му изяви го срещат с множество от най-значимите ресторантьори и шеф/главни готвачи в света, а последвалото десетилетие е изпълнено с пътувания по целия свят. Таралежков прекарва месеци в проучване на местните култури и кухни, като прилага наученото към многобройните си проекти. Преди няколко години на събитие Александър се запознава с Каликса Киландър - фермер, който със специализираната си продукция зарежда цяло съзвездие от Лондонски ресторанти, носители на звезда ‘Мишлен’. С опита си от няколко предишни кулинарни изяви, Таралежков започва да готви като част от програмата във фермата на Киландър Flourish Produce по време на дневните визити на готвачите. Няколко месеца по-късно Александър се установява на крайбрежието на Кент, където и в момента развива кулинарната си практика. Очарован от възможността за готвене на открито, диво събиране на растения и отглеждане на собствена продукция, той се залавя именно с това в Градината на Англия. В началото на 2021г., Таралежков създава Долма Бар – място, което се отличава с оригинална ресторантска концепция и се фокусира върху „сарми и долми - свити и пълнени“. Тези кулинарни изделия са изключително популярни от Балканите чак до Близкия Изток и изискват голямо майсторство и внимание. Долма Бар бързо се утвърждава като любим на кулинарните критици и местните гости и става носител на Балканската гастрономическа култура. Това довежда до интерес от страна на световния частен членски клуб Сохо Хаус и последвал поп-ъп ресторант в Лондонския им клуб през януари и февруари 2022

В момента Таралежков разработва и споделя рецепти за публикации за вестник Гардиан и работи активно върху първата си готварска книга, вдъхновена от кулинарната му философия и характерния му почерк, продиктуван от Балканската кухня и отвъд. На дневен ред в работата му е и изграждане на платформа за развитие на съвременна кулинарна култура. Тя ще включва академия за кулинарно мислене, която ще развива млади таланти и работилница, фокусирана върху разработването на нови ресторантски концепции и продукти.

 

Явор Сарафов

Името на Явор Сарафов е символ на успеха, а животът му - аналог на американската мечта. Роден в София, завършил право, Явор бързо проявява своя нюх и днес е един от най-успешните бизнесмени у нас с над 30-години професионален опит в ръководенето на различни бизнеси. От годините в казармата датира приятелството му с Chef Виктор Ангелов, с когото пътищата им се пресичат отново през 2013г., когато стават партньори и колеги в ресторант, а впоследствие и във верига заведения за бързо хранене. Понастоящем работното ежедневие на Сарафов се разпределя между ресторанти, управление на имоти и инвестиции.

Освен към бизнеса, Явор има силно развит нюх на кулинарен експерт и критик, а кулинарните пътешествия са негова страст. Той обича да готви и експериментира в кухнята, където подобно на всичко друго, има завидни умения. За себе си твърди, че обича да опитва нови и различни неща – от улична храна до гурме кухня, независимо къде и кога се намира. Всяко докосване до автентична кухня, продукти, различни подправки и култури като цяло, го вдъхновява едновременно като любител и бизнесмен. Като успешен ресторантьор Сарафов има изключително сериозен опит относно процесите, протичащи в една кухня или ресторант, за които дори готвачите често нямат представа. Освен кулинарен любител, Явор е и страстен познавач на виното. За него то е море, в което с удоволствие открива нови вкусове, сортове и технологии.