.

 

Наденичките в бирен сос на Красимира (РЕЦЕПТА)

Наденички от свинско месо, месо смес с телешко и свинско и от леща, едро смачкано картофено пюре, топла зелева салата и бирен сос. 

Продукти за наденичките:

Свински

400 г свинско месо от врат

80 г сланина

сол и черен пипер на вкус

1/2 ч.л. семе от резене

1 ч.л. самардала

1 ч.л. мащерка прясна

черва 

Свинското месо се накълцва, заедно със сланината, или се смила за много кратко в блендер. Овкусява се със семената от резене, сол, черен пипер на вкус, мащерката. Нека престои 2 часа. Ако червата са посолени, се слагат за около 1ч. в хладка вода. На машинка за смилане се поставя накрайника за пълнене на наденици. Сместа се слага в машинката. Червото се навива на накрайника и започват да се пълнят до размер 10/15 см. Пекат се на грил или се пържат в тиган. 

Смесени

300 г телешко месо от шол

200 г свински врат

80 г сланина

200 мл бира светло пиво

сол и черен пипер на вкус

червен пипер

лют червен пипер 

Месото се накисва с бирата да престои една нощ. След това се смила, заедно със сланината в машината. Овкусява се със сол и черен пипер на вкус, червения и лютия пипер. Пълнят се както свинските. Пекат се на грил или се пържат в тиган. 

От леща

250 г червена леща

500 мл нефилтрирана или светла бира

1 картоф

30-50 г галета

1 дафинов лист

2 зърна бахар

2 зърна кардамом

1 ч.л. девесил

сол и пипер на вкус 

Червената леща се сварява в бирата, заедно с дафиновия лист, бахара и кардамома. Солта се слага, когато лещата се свари. Картофът се обелва, нарязва се на кубчета и се сварява в посолена вода. Прибавя се към лещата с галетата, овкусява се с девесила и сол и пипер на вкус. Пасира се с пасатор или блендер и се оставя в хладилник за около 30 мин. След това се напълват в червото. Пържат се в тиган. 


Едро смачкано картофено пюре

500 г картофи

100 мл прясно мляко

50 г масло

сол и пипер

индийско орехче

1 с.л. едра дижонска горчица 

Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в подсолена вода. Отцежда се водата, като се оставя малко на дъното на тенджерата. Смачкват се с помощта на бъркалка или уред за мачкане на картофи. Добавят се маслото и млякото, но се следи, да не стане прекалено течно. Овкусява се със сол и пипер на вкус, добавят се индийското орехче и горчицата. Вместо горчица може и хрянова паста или прясно настърган хрян. 

За топлата зелева салата 

1/2 средна бяла зелка

1 глава шалот или малка глава кромид лук

1 зелена чушка

1 портокал

50 г бекон

сол и пипер

зърна от ким

2 с.л. олио 

Зелката се нарязва на тънки ивици. В тиган в олиото се запържват лукът и чушката, докато омекнат. Прибавя се беконът и след като се запържи, се слага и зелето. Когато зелето омекне, се прибавят филетата от портокал, половината сок от портокала, сол и пипер на вкус и ким. Пържи се, докато зелето смени цвета. Накрая се добави и останалия сок от портокал. 

За бирения сос 

1 шалот

1 морков

1/2 глава целина

1/2 стрък праз лук

1 дафинов лист

2 зърна бахар

сол и пипер

200 мл тъмна бира

200 мл бульон (пилешки или телешки)

200 мл вода

1 с.л. брашнo или нишесте

1 ч.л. захар 

Запържват се лукът, моркова и целината, докато станат леко кафяви. Прибавят се празият лук и дафиновият лист, бахарът и се запържват. Деглазира се с тъмна бира. Оставя се да поври 1/2 минута и се добавят бульонът и водата. Оставя се да ври на бавен огън поне 45 мин. След това се прецежда и с лъжица се смачква съдържанието, за да се извлече целият вкус. Течността кипва, като се прибавя брашно или нишесте и се сгъстява, като се бърка непрестанно. Ако сосът ви се струва горчив заради бирата, добавете захар при запържването на зеленчуците.