.

 

Chef Петър Михалчев - с Япония в сърцето

Япония е завинаги в сърцето му. Тя се превръща в негова страст и негова професия. Chef Петър Михалчев е посещавал страната на изгряващото слънце над 20 пъти. За кухнята, традициите и историята и какво го кара да се връща отново и отново там - с него разговаря Леда Цветкова.

Подобно на самураите, и той има своите свещени оръжия, но не мечовете шото и дайшо, а кухненските ножове. Докато за някои готвенето е занаят, за него е призвание. Той е първият майстор на японска кухня у нас - Chef Петър Михалчев. Посреща ни в своя ресторант, една малка Япония в сърцето на столицата.

На японска кухня започва да се учи в ресторанта на семейство Катано, който е със 100 годишна история. Първо те се запознават с неговите навици и обичай, а после той с техните.

"Общо взето мислех си, че знам къде отивам, но не. Първата седмица ми беше много лежерно, гледах си кухнята, от време на време нещо правех, те ми бяха подготвили всичко спрямо моите табиети. Сутрин японката Уака Чан ми правеше кафенце, на абсорбатора пушех цигарка, въобще угаждаха ми. Това беше само първата седмица. И втората седмица семейство Катано казаха "ела сега, че ми трябваш в кухнята". И като видях 35 килограма сазае, сазае това са техни рапани с много шипове. Трябваше да ги изчистя. Болка, надупчвания, без ръкавица. И от там наистина навлязох в японската кулинария", припомня си той.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg