.

 

Йорданка Райкова за участието си в MasterChef: Научих се на дисциплина в кухнята

MasterChef беше една своеобразна кулинарна казарма, сподели тя

Йорданка Райкова от MasterChef гостува в студиото на „Преди обед“ по bTV, за да сподели своята гледна точка към приключението на гладиаторската арена. Пред Деси и Сашо тя призна, че откакто е гледала за първи път оригиналния формат в Англия, е абсолютен фен на предаването. Докато живее със съпруга си в Испания, не пропуска сезон и от местната адаптация. След като се завръща в България, решава, че е време да отправи предизвикателството и към себе си. След дълги пътешествия в търсене на оригинални вкусове и екзотични подправки, много от тях описани и в кулинарните й пътеписи, осъзнава, че това е точният момент да разгърне и демонстрира кулинарните си умения. Това е и начин да бъде завършен "кулинарен журналист", който умее да разказва, да критикува, но и да готви.

Запалена по кулинарията от баба си Данче и следвайки убеждението й, че с труд се постига всичко, Йорданка помага в кухнята от съвсем малка. Като любим детски спомен определя посещенията на голямата професионална кухня на ресторант "Марица", където баба й работи дълги години като управител. Гледала е как се подготвят стотици порции за тържества, майсторски декорации и десерти. Нейните торти са събирали в брачен съюз множество семейства в Пазарджик. Баба Данче е и поводът семейството на Йорданка да се установи трайно в България. Кулинарката признава, че иска да даде възможност на 4-годишния си син да изгради пълноценна връзка с роднините си и да онаследи културните й ценности.

Завършила журналистика в Софийския университет, Йорданка е продължила образованието си с кинознание и социални науки в Берлин. Паралелно с това помага на бара в италианския ресторант на съпруга на майка си, за да заработва пари за месечните си разходи. Италианското й семейство твърди, че жена не трябва да работи в салона заедно с келнерите, нито в кухнята, за да не разсейва обслужването и готвенето. При едно от завръщанията си в родината кулинарката среща съпруга си, с когото са неразделни от 10 години. Събират ги любовта към храната, виното, пътуванията и южните морета. Заедно посещават приказни кътчета по целия свят, от които Йорданка събира рецепти и черпи вдъхновение. Тя ги описва в собствен кулинарен блог, който иска да превърне в телевизионна рубрика, за да представя чуждоземни вкусове и да разказва за различни страни и хора.

Йорданка предложи на Деси и Сашо да опитат ястие от любимата си азиатска кухня – малайската закуска Наси Лемак. Тя се състои от жасминов ориз, овкусен с кокосово мляко, сол и лентички джинджифил, пикантни телешки шишчета върху лимонена трева, пържено яйце, резенчета краставица, фъстъци, чипс от аншоа и всичко това поднесено върху листо от бананова палма. Йорданка обясни, че традицията за сервиране на храна в Югоизточна Азия върху банановите листа се дължи на факта, че те имат антисептични свойства. Тя сподели пред зрителите на bTV, че е почитател на вкусовете от тайландската и индийската кухня, които интегрират любимите й продукти и подправки.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg