.

 

Кой е човекът-тестер зад кулисите на шоуто MasterChef?

С него ни запознава репортерът Валерия Кръстева

Това е Chef Александър Бановски – професионален готвач с над 15 години опит зад гърба си, работил в български топ ресторанти и една от най-големите круизни компаний, която се грижи за американските туристи във Франция. 

Екипът на „Преди обед“ намери Chef Бановски, докато той приготвя следващото предизвикателство за петото поколение хоби-готвачи в MasterChef – голяма класическа торта „Черна гора“. Той и екипът му организират целия процес в кухнята – подготвят оборудването и продуктите, необходими на претендентите за титлата, за да изпълнят задачите на Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и chef Силвена Роу. Професионалистът с радост констатира, че диапазонът на продуктите на пазара значително се е разширил, а състезателите във всеки следват сезон познават все повече от екзотичните меса, плодове и зеленчуци. Разбира се, в работния процес не липсват и провокации – Алекс и колегит му винаги се стремят да добавят продукт или уред, който да провери подготовката на състезателите, спрямо времето, с което разполагат. Ако хоби-готвачите не знаят как да подходят и каква техника да приложат, може да им отнеме много време и резултатът да е катастрофален. За да успеят,  трябва да планират всякя стъпка и да преценят как могат да ускорят процесите. Например, с нарязване на по-ситно, тенджера под налягяне или друга хитринка.

Друг ангажимент на Chef Бановски и неговия екип е преди всяка игра да тестват за колко време се приготвя дадено ястие, при равни условия с хоби-готвачите. За да гарантира, че е така, той работи бавно и спокойно в изпълнението на рецептите. И констатира, че с напредването на MasterChef, състезателите свикват на темпото в кухнята и го изненадват приятно. Той им пожела да бъдат бързи, да четат и да се информират, да експериментират вкъщи, за да се справят отлично пред милионите фенове на шоуто на добрия вкус.

Редакторът на MasterChef Христина Бозева разкри пред екипа на „Преди обед“, че в петото издание изненадите ще бъдат много. На първо място MasterChef „ще сбъдне мечтата на българския зрител да гледа модерни, умни, успешни и много амбициозни хора в праймтайма“. Сред множеството кандидати за гладиаторската арена, изпъкват тези, които са осезаемо над средните възможности на хоби-готвачите. Те съчетават в себе си кулинарни умения и познания, интересни лични истории и мотивация да направят „завой“ в професионален и житейски аспект.  Христина е най-силно впечатлена от двама души, записали се за кастингите на кулинарното шоу. Това са 16-годишният Тодор и 82-годишната баба Роза, която поради инцидент, не е успяла да стигне до студиото. Христина Бозева коментира и промяната в разбирането за кулинарията. Според нея, благодарение на MasterChef, хората вече са много информирани и са изградили предпочитания към кухни от цял свят.  И призова всеки, който иска да упражни своя добър вкус, да го направи именно с MasterChef – всеки понеделник и вторник от 21:00 часа по bTV.