.

 

Кольо Минчев: Имах цел - да стана новия MasterChef на България

Кольо Минчев напусна гладиаторската арена на MasterChef по bTV на крачка от полуфинала след равностоен дуел със своя приятел Николай Немигенчев. Двамата играха кулинарен шах, в който трябваше да приготвят френско петле с маскарпоне, карфиол, гъби и зеле. Развълнуван от видео посланието на своите близки, Кольо реши да направи интерпретация на рецептата на баба си за пържено пиле, която асоциира с най-хубавите си детски спомени. Готвейки с усещането, че е на малък финал и срещу силен опонент, той се поддаде на стреса и се съсредоточи във вариациите на зеленчуковата гарнитура за сметка на месото. Chef Андре Токев го изпрати с тъга, защото оценява високо качествата, въображението, смелостта и борбения дух, които нееднократно е демонстрирал в трудните предизвикателства.

Кольо призна през зрителита на „Преди обед“, че MasterChef е истинско приключение, което всеки път му е поднасяло различни емоции – радост, щастие, но и разочарование от личните провали на перфекционизма. Шоуто му е дало опит, който трудно може да бъде описан с думи и не се купува с пари. В маратона на школата се е научил да не спира да вярва в потенциала си, да цени времето, да бъде по-огранизиран и да не се предава. Той пожела на Николай Немигенчев да се пребори за титлата MasterChef на България и заяви, че изобщо не съжалява, че е отпаднал точно от него, защото е чест да се съревноваваш с наистина силен и добър готвач. Кольо сподели, че на пръв поглед лесните рецепти се комбинират със сериозни дози стрес, напрежение и ограничено време, които влияят емоционално и водят до грешки, които в друга ситуация не би допуснал.

Въпреки, че не успя да осъществи целта си и да грабне престижната титла, голямата награда от 100 000 лева и курс в Le Cordon Bleu в Лондон, той продължава да сбъдва кулинарните си мечти и поставя ново начало, заедно с Николай Немигенчев и Даниел Радойков в проекта Men in the Kitchen. Те вече реализираха първата си интерактивна вечеря, на която посрещнаха 130 гости, сервираха 4-степенно авторско меню и ги предизвикаха с игри, които ги пренасят на кулинарната арена на MasterChef. Концепцията им е да предлагат различни, сезонни и авторски ястия, съчетани със забавления и емоция.

Кольо не е изоставил и мечтата си да открие нестандартен ресторант, които да съчетава тематични пространства и кухни, чрез които можеш да обиколиш света. Тази идея се ражда по времето, в което той и съпругата му живеят в САЩ и опитват богатото разнообразие от вкусове, събрани в „голямата ябълка“. Докато половинката му учи в едно от най-престижните училища за реклама в света и печели награди, той инвестира времето си в импорт на традиционни български продукти, чиито рецепти подобрява, за да се открои от множеството предлагани марки. Като пример посочи любимата на малки и големи лютеница, към която всеки изпитва приятна носталгия. Адаптирани към разликите между всеки квартал в Ню Йорк, те са опознали живота с цветнокожите в Бруклин, европейците в Астория и елита в Лонг Айлънд. След две години, през които са обиколили почти всички забележителности в САЩ, решават да се върнат в България. И двамата са единодушни, че у нас има огромно поле за изява на младите и успешни личности, които могат да реализират познанията и потенциала си на родна почва. Съпругата му е и един от най-големите критици на кулинарните му постижения. И допълнително го предизвиква, защото, противно на неговия вкус, не консумира месо. Кольо сподели с Деси и Сашо, че едно от най-хубавите неща от живота му в Америка е достъпът до различни класни стекове, които се е научил да приготвя и консумира.     

Кольо предложи на Сашо и Деси класическата австрийска закуска кайзершмарн, която е пречупил през своята призма. Нарича се още и „императорска палачинка“, тъй като името й дава австрийския император Кайзер Франз Джоузеф I, който бил голям почитател на рецептата. В оригиналния вариант тя се сервира със сини сливи и е една от предпочитаните на Chef Токев. Всъщност кайзершмарн представлява по-дебела и пухкава палачинка, която се приготвя с разбити по отделно белтъци и жълтъци на 3 яйца, 120 г брашно, 250 мл. прясно мляко, 20 г захар и една ванилия. След това се карамелизира в масло, заедно с ядки по избор, накъсва се на парчета  и се гарнира с крем от 200 г маскарпоне, амарето и 200 г крема сирене. Завършва го с лавандула.       

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg