.

 

Мериън Белин: За мен готвенето е почивка и удоволствие

Пренебрегнах ориза и това ми изигра лоша шега в "MasterChef"

Българо-хърватката Мериън Белин успя да премине през кастинга за MasterChef успешно с чиния с патешко в портокалов сос. Тя впечатли Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу със скоростта си на готвене и говорене. След това обаче претърпя поражение с порция гъби, приготвени по четири начина. Българо-хърватката с огнен нрав гостува в студиото на „Преди обед“ по bTV, за да сподели с Деси и Сашо какво не й достигна, за да защити престилката си в любимото си шоу MasterChef. Тя призна, че изпитва предубеждение към гъбите и те не са й любим продукт. Лоша шега й е изиграла и увереността в приготвянето на ориз, който всеки път се получава перфектно. Решила да съсредоточи усилия върху останалите компоненти и поддавайки се на стреса, тя е взела грешно решение като го е сервирала на журито.   

Мериън сподели с Деси и Сашо, че семейството й я е мотивирало да премери сили на гладиаторската арена на MasterChef. Вкъщи тя има навика да степенува процесите в кухнята и без проблем успява да приготви семейна вечеря в рамките на 20 минути. Предочитания на децата към италианските пасти и пици, съчетани с диетичния режим на съпруга й и любовта й към рибата и сирената изобщо не я притесняват. Преводачката, отраснала в Африка, приготвя по нещо за всеки вкус и признава, че никога не й се е случвало да готви с нежелание. За нея това е почивка и удоволствие.

Мериън разказа пред зрителите на bTV детските си спомени от живота в Мозамбик, където се ражда и страстта й към добрите вкусове. Заминала едва на 9 години, представата й за южния континент е била по-екзотична от реалността. Тя се е адаптирала бързо към природата и нравите, но е срещнала известни проблеми заради културните различия при постоянното пътуване между държавите. Интересна случка в нейните спомени е свързана с традицията на местните да се запознават и поздравяват с целувка, което е било погледнато с учудване от българите. Съществена разлика открива в навиците на общуване и голямата близост между хората там. Мериън признава, че не би изпаднала в паника при вида на змия или тигър, защото те са присъствали като част от нормалното обкръжение в ранните й години. Разказа, че фъстъците са основна суровина в Мозамбик, от която се приготвят различни сосове, брашно, участват в сладки и солени рецепти. Отраснала с вкусовете на Африка, хоби-кулинарката е запалила цялото семейство по южната кухня.

След участието й в шоуто на добрия вкус много приятели и колеги се обаждат да я поздравят, а съпругът й е много доволен и горд от представянето й. Големи фенове има и в лицето на приятелите на сина си, с които играят на MasterChef. За финал на разговора, Мериън почерпи Деси и Сашо с banana bread – диетичен кекс с банан и черен шоколад.