.

 

Музика, мотори, пътешествия и MasterChef

Николай Маджаров-Файчето гост на Александра Кръстева в "Тази неделя"

Музика, мотори, пътешествия и готвене - това са страстите на Николай Маджаров-Файчето, който си спомняме от култовата група от 90-те "Тибетски сърца", а вече можем да гледаме като претендент за следващия MasterChef на България.

Принципът ми е, че пътят започва там където свършва пътят и човек трябва да излиза от зоната си на комфорт. Така музикантът мотивира своето решение да се включи в кулинарното риалити.

Всеки може да готви с удоволствие вкъщи, но съвсем различно нещо е да го правиш под напрежение, заяви Файчето в студиото на „Тази неделя“.

„Неволята ме научи да готвя. Майка ми и баща ми бяха заети. Налагаше се със сестрите ми да си готвим от време на време“, разказа Николай.

Едно от първите неща, които е сготвил, е „истински сериозна палачинка с 8 яйца“, а „най-много е взел от баба си“ в кулинарно отношение. С времето е започнал да готви за своите приятели в студиото, които са оценили уменията му като готвач. Когато обаче казал на майка си, че ще се включи в MasterChef България, тя била изненадана, защото смятала, че не може да готви.

Според житейския принцип на Файчето "пътят започва от там, откъдето свършва пътят" и следвайки го, той решава да излезе от зоната си на комфорт и да участва в MasterChef.  "Защото едно е да си готвиш вкъщи, на удобно, на спокойно, да си си сипал една чаша вино, а съвсем друго е, когато имаш някакво изпитание." 

Николай сподели пред зрителите на bTV и за другото си излизане от зоната на комфорт - моторите. Той разказа, че минава на година между 50 000 и 70 000 километра, тъй като избира "сериозни дестинации" като Монголия или Португалия, а маршрутът минава основно през планини. Той е продал всичките си коли, без една, и кара мотор всесезонно. Определя като най-екстремно преминаването си през Аралско море, когато с двама свои приятели прекарват две седмици в пустинни условия и обикновено в радиус от 500-600 км около тях не е имало нищо. И подчертава, че за такова приключение логистичната работа, разумът и инстинктът за самосъхранение трябва да се приложат в етапа преди да тръгнеш. 

Според Николай "целият свят е вкусен", но хората започват да бягат от интересните традиционни вкусове и да им слагат "маркетинг табелки като биохагинг, еко и режим". Той е убеден, че човечеството познават тези храни и сезонни навици от хиляди години и не е редно да вдигаме цената им с модерни етикети. Защото така се маскира истинското удоволствие от храненето, познаването на храните и традициите във всяка една точка на света. И даде за пример Великденските пости, които се спазват от поколения назад или азърбайджанските шашлици и зеленчуци, приготвени на дървени въглища.

Александра Кръстева го върна 20 години назад, по времето, когато е подготвял албума на Мариус Куркински и вкусовете от този период. Файчето сподели, че тогава са били едни безкрайни празници, в които приятелите му са се възползвали от кулинарните му умения. Разбира се, прекарвали са много време в студиото и с носталгия си спомня за това "ентусиазирано време, когато хората гледаха в определена посока." И допълни: "Хората не трябва да си гледат в краката!".

Вижте целия разговор във видеото.