.

 

Нестандартните рецепти на Chef Петър Михалчев

Три дни преди старта на третия сезон на MasterChef по bTV Chef Петър Михалчев предложи на зрителите на „Тази сутрин” една впечатляваща за нашите ширини рецепта от Страната на изгряващото слънце. Кулинарният експерт приготви популярния в Япония десерт „какигори” или на български – „бръснат лед”. Екзотичната наслада се постига с помощта на специален уред, наподобяващ струг, който превръща буца лед от изворна вода във фини люспи. Деликатни настройки на машината задават дебелината на „слайсовете”, които се оформят като пухкава, въздушна „планина”, за да може след това да се консумира с лекота с лъжичка. Следващата стъпка е овкусяването на леда с различни ароматни сосове. Chef Михалчев предложи специфичните сиропи от черен мед и зелен чай, които допълни с локум от оризово брашно и бонбони от сладък червен боб. Финалният щрих в здравословната гурме-наслада поставят юзо сметаната (или сметана от мандарини) и захарта от соя.

Chef Михалчев отбеляза, че популярността на „какигори”  в Япония е подобна на тази на българските банички с боза, които се продават на всеки ъгъл. За да потопи зрителите на bTV в автентичната източна атмосфера, той показа знамето, което обозначава мястото на предлагане на десерта, специфичния трион за оформяне на леда, както и ръкавиците, които японците използват, за да предпазят ръцете си от измръзване, нараняване, както и да нулират риска от изплъзване на леда. За това как се възприема  „какигори” по нашите географски ширини, Петър призна, че е особен хит сред децата, за които начинът на поднасяне е особено интересен.

На въпроса дали третото поколение кулинарни гладиатори, които ще прекрачат прага на кухнята на MasterChef в понеделник от 21:00 часа по bTV, са успели да го впечатлят с нещо, експертът призна, че е приятно изненадат от таланта и креативността му. Според Петър претендентите за титлата и голямата награда от 100 000 лева „използват азиатски техники, френски техники, съчетават ги добре и  наистина се получават нещата”. Но това може и да не е достатъчно, защото третото издание на световния кулинарен формат ще ги накара да преминат отвъд границите на възможното. Той подчерта, че ще има промени в регламента, които ще накарат хоби-готвачите да счупят кулинарните клишета. За да не разваля изненадата за зрителите на bTV, той разкри само едно ново правило – „Когато и тримата кажем „да” на даден участник, той директно прескача елиминациите!”.

Пред какви предизвикателства ще се изправят хоби-кулинарите, за да заслужат емблематичната престилка и мястото си в MasterChef – зрителите ще видят в понеделник, 27 февруари, от 21:00 часа по bTV.