.

 

Нестандартните рецепти на Chef Виктор Ангелов

Да готвиш с... ютия

Броени дни преди старта на третия сезон на MasterChef по bTV, Chef Виктор Ангелов предложи на зрителите на „Тази сутрин” нестандартни рецепти за приготвянето на баница, тортиля и сандвич на ютия. Към тях кулинарният експерт приготви и барбекю сос в кафеварка, за да докаже, че готвенето може да бъде забавно предизвикателство към самия себе си, с което можеш да преминеш отвъд границите на възможното. Бързите и атрактивни рецепти, които всеки може да приготви с налични в хладилника продукти, гарантират забавление и изненада за гостите на всеки любител на добрия вкус. 

Кашкавал, чедър, сладка и люта чушка - на вкус, съчетани с бекон, кимьон и други любими подправки, се превръщат в перфектната плънка за традиционната мексиканска тортиля. Задължителен елемент в рецептите за готвене с ютия е пергаментовата хартия, която предпазва питката от залепване, а правилното темпериране на гладачния уред е степен „като за чаршафи”. 

Виктор отбеляза, че българите са много отворени към чуждестранните кухни, към различните вкусове и аромати, а имайки предвид, че испанските и мексиканските ястия са с по-силно изразени сетивни качества, те се очертават като любими на сънародниците ни. Според него търсенето на новото и по-високите изисквания към храната се дължат на по-голямата мобилност и разширяващия се мироглед на база повечето пътувания зад граница.  

Тъй като в кулинарията възможностите се неограничени, продуктите за перфектния сандвич „под ютия” зависят от личните предпочитания, а времето за приготвянето му е по 2-3 минутки от всяка страна или „до получаването на златист загар”.  

Тъй като сме в България, Chef Ангелов предложи и нещо традиционно, приготвено по нетрадиционен начин. Класическата баница, или гюзлеме по хасковски, изисква смес от разтопено масло, сирене, яйце и кисело мляко, която се завива в къпани кори. Методът и времето за приготвяне са същите като при сандвича и тортилята, а вкусът – гарантирано добър.  

Как се приготвя барбекю сос в бразилска кафеварка? В резервоара за вода, към равни количества мед, соев сос, кетчуп, животински бульон и лъжичка коняк, се прибавя сок от портокал и лъжичка брашно. В цедката на кафеварката се поставят портокалови кори, пушен бекон и щипка кимьон, които се превръщат в есенция на соса. Вари се на бавен огън за постигане на плътна консистенция.  

Chef Виктор Ангелов повдигна завесата пред изненадите в третия сезон на MasterChef, който стартира на 27 февруари в 21:00 часа по bTV. Експертът подчерта, че продължителността на епизодите ще бъде час и половина, изненадите и разликите в регламента ще направят динамиката още по-голяма, а конкуренцията ще е взривоопасна, тъй като за престижната титла и наградата от 100 000 лева ще се борят 21, а не 16 хоби-готвачи. Той обеща на зрителите на bTV експлозия от вкусове и ги предупреди да очакват неочакваното. 

Chef Ангелов посъветва третото поколение гладиатори, които стъпват на кулинарната арена,  да бъдат на първо място много чисти и подредени по време на работа – „с едната ръка да готвят, а с другата да чистят”. Задължителни качества за успех в MasterChef са креативността и самообладанието, любовта към експеримента, красивата презентация и отличния вкус на ястията.