.

 

Николай Бойков: Аз представих менюто, което исках да представя на финала на MasterChef

"Докторът" в Masterchef – Николай Бойков, който захвърли бялата престилка, за да сложи кухненската

Финалистът на MasterChef 5 Николай Бойков гостува в студиото на „Преди обед“ по bTV, за да сподели, че има хиляди причини да се чувства като най-големия победител в шоуто на добрия вкус. „ Хората, с които се запознах там, екипът, който стои зад това предаване, са много готини. Участниците също - те ме подкрепяха много на финала. С голяма част от тях сме много близки. Аз представих менюто, което исках да представя. И го представих доста добре. Така че не смятам, че съм изгубил“, коментира той.

„Докторът“ в Masterchef, който захвърли бялата престилка, за да сложи кухненската, почерпи Деси и Сашо с десерт – препратка към сладкото изкушение, което приготви на финала на шоуто. Нестандартните компоненти като ганаш с шоколад и лакто манатарки, пуканки от свински кожички и пукащи бонбони от кисело мляко впечатлиха зрителите на bTV, а Ники обясни, че е искал да провокира журито. Той поясни, че никога не можеш да познаеш, че пуканките всъщност са от свински кожички, тъй като са много ефирни, леко солени и без аромат на месо. Бузата от щука, която сервира на Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу, е с размер на чаена лъжичка и е една от най-вкусните части на рибата. Месото е маслено, фино и не бива да се счита за отпадък.

Николай обясни, че е впрегнал всички знания от медицината и ги е приложил в кулинарията. „Лабораторната“ му и спокойна работа в кухнята е била най-трудна на полуфинала, когато отпадането на близкия му приятел Емануил го е разклатило. Въпреки че за хората може и да е изглеждал самонадеян пред печката, докторът призна, че изобщо не е така и в този момент тотално се е обезверил в способностите си. Той изказа благодарност към „кралицата на вкусното и здравословно хранене“, която го е окуражила и накарала да се стегне. През цялото състезание се е стремил да се вслушва във всяка препоръка на журито.

Ники сподели с Деси и Сашо, че е съчетал MasterChef с държавните си изпити, държавния си стаж и дипломирането си. Винаги се е стремил към специализация в анестезиологията, въпреки че е „дефицитна“ специалност и повечето лекари бягат от нея. Той изповядва философията на свой преподавател, че „ако искаш да правиш качествена медицина, то това е скъпо хоби. Другото е печалбарство и компромис“. В момента работи като лекар през деня и готвач в ресторанта на Chef Бойковски вечерта, защото не иска да избира между двете. Страстта му към точните науки датира още от тийнейджърските му години, когато е правил химични експерименти в домашна лаборатория. А любовта му към храната се заражда, докато с удоволствие меси теста за мекици с баба. Активно се занимава с кулинария от 2 години, когато е силно впечатлен от представянето на гладиаторите в третия сезон на MasterChef. Започва да си поставя различни предизвикателства, да опитва да надскача себе си, защото има „фетиш към професионализма“ във всички сфери. Докато се е подготвял за своето участие във формата, си е организирал готварски маратони до 4 часа през нощта. Харесвал си е странни или непознати продукти и ги е превръщал в многокомпонентни ястия.

В момента се е захванал с уникален проект – първия supper club в България. Това е нестандартно място за 10 души, което цели да избегне „помпозността“ на ресторанта, далечността между готвача и госта, както и наличието на сервитьори. Идеята е на масата да седнат непознати, които да споделят емоцията на храната, а ако искат да „опитат“ и от готвенето, са добре дошли да го направят рамо до рамо с професионалистите.