.

 

Николай Попов: От 7-годишна възраст имам интерес към готвенето

Какво не му достигна, за да продължи участието си в "MasterChef"?

Николай Попов напусна арената на MasterChef по bTV след достойни двубои с трудни противници и минимални грешки при приготвянето на кюфтета, ябълково бение с ванилов сос и вулован с пиле, сметана и трюфел. Отчитайки безспорния му потенциал, Chef Токев го окуражи да продължава да се развива в областта на кулинарията, да използва вродения си усет и талант, защото категорично има своето място в професионалната кухня. Такива са и неговите планове за бъдещето – да зарадва много хора с дегустационни вечери. Неговата амбиция е да докаже, че красивите ястия, които зрителите виждат на малкия екран, са също така и много вкусни.   

23-годишният бургазлия разказа в студиото на „Преди обед“ по bTV, че интересът му към готвенето датира от ранна детска възраст. На 7 години се мести с майка си в Италия и му се налага бързо да стане самостоятелен и сам да се грижи за менюто си. Разбира се, първите му опити в кухнята не са минали без аварии, но пък са се превърнали в негова страст и удоволствие. Николай си спомня как е решил, че сметаната прилича на бульон и изисква време, за да се редуцира. А само след две минути пушакът в кухнята буквално е скривал уредите. Той побързал да изчисти и заличи доказателствата от своя експеримент преди майка му да се прибере от работа, за да не я безпокои. С времето започва да готви за роднини и приятели, а като свой най-голям критик посочва именно майка си. Стратегията му е да бъде в постоянно развитие,изучаване на рецепти и техники. Обича да посещава различни ресторанти, за да наблюдава как готвачите съчетават вкусове и външен вид. Обиколил цяла Италия, Николай оценява местните като световни лидери в приготвянето на теста и ризото. Установява се в Рим, където завършва гимназия със специалност кинематография. Там открива и другите си хобита – рисуване, татуиране и каскади с колело. Признава, че екстремният спорт му е причинил доста травми, но не може да се откаже от него.

Направил опит да влезе в ресторантьорския бизнес и в Италия, той установява, че професионалистите там са много взискателни и успява да получи работа като мияч на чинии. Николай разказа на Деси и Сашо как е наблюдавал внимателно готвачите, а през техните почивки е използвал професионалното оборудване, за да експериментира и да повтаря техните рецепти. Прибира се в Бургас с идеята да съдейства за ремонта на семеен апартамент, но усеща, че в България има възможност да навлезе и да се развие в сферата на кулинарията. Така прави крачката към кулинарната арена на MasterChef. Оценява високо досега до професионалисти като Андре Токев, Петър Михалчев, Лео Бианки и гост Chef-овете, които го вдъхновяват и мотивират да се развива и усъвършенства.

Специално за зрителите на „Преди обед“ по bTV Николай Попов демонстрира едно от любимите си ястия – тортелини с накъсано агнешко, сос от манатарки и шафран, челадинки на тиган и конфитиран домат. За приготвяне на тестото той използва 1 яйце, 60 г бяло брашно, 40 г брашно „Семола“ и шипка сол. Плънката приготвя като смеси 100 г печено агнешко с ½ глава лук, ½ морков, 1 скилидка чесън, задушени в масло. Подправя ги с 2 г пушен червен пипер, 2 г червен пипер, 2 г черен пипер, сол, розмарин и мащерка. За соса задушава 1 скилидка чесън, манатарки, мащерка, шафран, сухо чили, сол, 20 мл. бяло вино, 50 мл. зеленчуков бульон и малко масло. Той посъветва Деси и Сашо, когато приготвят агнешко, да го пекат на 70 С цяла нощ, за да стане крехко и лесно.