.

 

Савина Николова от "MasterChef" за очакваното майчинство, страстта към готвенето и здравословния сладолед

Какво не й достигна, за да продължи в надпреварата за най-добрия готвач на България, повлия ли й бременността върху участието в "MasterChef" и какво харесва в италианската кухня?

Вчера Савина Николова отпадна от кулинарната надпревара на MasterChef по bTV след като не се справи с панирането на патладжан темпура. Самата тя признава, че избягва да консумира пържени храни и се придържа към здравословния режим, базиран на органичните продукти и на растителна основа. Пред репортера на „Преди обед“ Венета Георгиева синеоката красавица сподели, че се надява да е оставила позитивен отпечатък в най-голямата кухня на България и да е накарала хората да се замислят какво слагат ежедневно на масата си. За нея са изключително важни произходът и обработката на продуктите, отговорната консумация и намаляването на храната, която изхвърляме. Самата тя е привърженик на отговорното поведение спрямо световните ресурси и околната среда, защото смята, че трябва да дадем шанс и на следващите поколения за добро бъдеще. И е сигурна, че малките всекидневни стъпки днес, могат да направят голяма промяна.

Преживяването MasterChef определя като изключително позитивно поради запознанството с интересни хора, но съжалява, че не е успяла да покаже всички свои знания за продуктите и да даде още полезни съвети за балансираното хранене. Като своя визитка в шоуто определя рецептите за сицилианска мусака пармиджано с патладжан, моцарела и домати и високопротеиновата безглутенова пица. Според нея тестото от нахуд, лен и белтъци, комбинирано със сезонни зеленчуци и прясна моцарела я изразява по най-добрия начин. Като важен урок, който е получила от участието си в MasterChef определя желанието да бъде още по-упорита, да се придържа към високия професионализъм, който е видяла от досега си с професионалистите в кухнята.

Бъдещата майка извървя пътя в MasterChef с типичния си италиански темперамент, продиктуван от обучението и работата си в „страната на влюбените“. Сега се е отдала на любовта с човека до себе си и сладоледа. Въпреки склоността си към спонтанност, Савина е убедена, че животът й следва един предначертан план. Пред зрителите на bTV, тя сподели, че винаги си е представяла, че ще стане майка на 25-годишна възраст, а намесата на съдбата и срещата с правилния човек превръщат подсъзнателните нагласи в реалност. В самия старт на MasterChef тя разбира добрата новина, но това не я спира да демонстрира своята любов към кулинарията. Въпреки физическите трудности на бременността, тя е твърдо решена да се държи мъжки и е благодарна на своите колеги за помощта.

Подготвяйки се за най-важното събитие в живота, Савина работи неуморно и по сбъдването на мечтата си за свое място, в което да предлага истински италиански сладолед, придавайки му своя почерк и философия. В новооткрития си лабораториум тя приготвя занаятчийски здравословен десерт с различни вкусове и текстури. Започвайки деня си в 8 сутринта, в рамките на 4 часа тя успява да произведе над 70 килограма от леденото изкушение като залага на местни и био продукти като мляко, сметана и  нетрадиционни подправки. В крак с тенденциите, Савина е прибавила към асортимента и веган вариант, който прави на основата на ядкови пасти и плодове.

Като част от движението slow food, Савина мечтае да затвори цикъла на процесите като произвежда сама всички суровини за своите ястия. Тя планира да разшири дейността си като предложи всякаква храна, а не само сладолед. Влюбена италианската кухня заради нейната простотата, факта, че можеш да сготвиш нещо много вкусно само с три съставки, бързо и лесто, за да изпиташ наслада и с душата си, тя признава, че това са предпочитаните рецепти и на собствената й трапеза.

Специално за зрителите на „Преди обед“ по  bTV Савина показа техниката за приготвяне на гурме страчатела. В сметанов сладолед, който съдържа краве мляко, сметана и захар, кулинарката от MasterChef добави разстопен на водна баня черен шоколад. Реакцията на горешото какао с ледената млечна основа създава ефект на неравни хрупкави парченца. За още по-голяма наслада на сетивата, красавицата приготви и още един топинг като свари малини със захар и няколко капки етерично масло от лимон.