.

 

11 топ готвачи оценяват участниците в последната отборна битка за сезона, в която се включват и победителите от всички сезони в MasterChef

Тежка елиминация „на сляпо“ ще определи кой участник ще напусне шоуто на крачка от полуфинала

Участниците в MasterChef са вече само на крачка от големия финал. Всяко решения и всяка стъпка вече са от изключително значение. А в неделя вечер предстои последната отборна битка в шоуто. Капитани на двата отбора ще бъдат Неда, която победи в стрес теста и Виолина, която си извоюва имунитет след като се справи успешно на последния master клас, воден от Chef Михалчев. Освен двете дами в битката участие ще вземат Краси и Ивайло, спасен от Неда след стрес теста.

И тъй като двата отбора са с ограничен брой участници за отборната битка идва подкрепление – това са победителите от предишните сезони Симеон Червенков (MasterChef 1), Севда Димитрова (MasterChef 2), Божана Кацарова (MasterChef 3) и Станислав Райчев (MasterChef 4). Радка Булман не взима участие по здравословни причини. Двете дами ще получат правото да вземат в своите отбори и „черните престилки“, т.е. участниците, които отиват на директна елиминация. Задачата на двата отбора ще бъде да изготвят тристепенно меню за 11 гости, всички те професионални готвачи. Това са Chef Юри Велев, Chef Андрей Стоилов, Chef Алекс Иванчев, Chef Владимир Тодоров, Chef Радо Кирязов, Chef Дони Петков, Chef Милен Златев, Chef Илиан Кустев и тримата представители на журито в шоуто. Кой от двата отбора ще се представи по-добре ще стане ясно в неделя вечер.

На кръвопролитна и тежка елиминация ще отидат четирима участници. Първият етап от нея ще бъде тест за техните рецептори, а именно да разпознаят най-много съставки в ястието пред тях. Естествено без да гледат. Във втория етап от елиминацията участниците ще трябва да сготвят ястие по рецепта на Chef Токев, но без да видят рецептата и ястието. Няма да могат и да го опитат. Техният единствен „пътеводител“ в задачата ще бъде специалист, който е дегустирал ястието и ще им предаде каквото е разбрал за него, а те ще трябва да го възстановят и приготвят като използват въображението си. Това ще бъде направено от Яна Петкова – известен сомелиер и хотелиер, възпитаник на австрийската винена академия и един от най-утвърдените автори, консултанти и дегустатори в България. Кои са хоби-готвачите, които ще се изправят един срещу друг на елиминацията, какво ще бъде ястието и кой участник ще отпадне на крачка от полуфинала ще стане ясно тази неделя, 22 ноември, от 20 часа.

В предаването „От 10 до 2 с Нейа“ по радио N-JOY в ежедневната кулинарна рубрика „Мастър Зона“, в която гостуват участници от настоящия и от предишни сезони на MasterChef. Там те споделят своите рецепти, готварски трикове и съвети при готвене. Сред темите са застъпени и правилното усвояване на остатъчни продукти с цел намаляване на хранителните отпадъци.