.

 

16 хоби-кулинари ще се борят за 100 000 лева в MasterChef по bTV

Вчера Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу сформираха елитната селекция ТОП 16 хоби-готвачи в България. В елиминационното готвене журито раздели всички 35 притежатели на бели престилки от кастингите в три групи, които трябваше да създадат кулинарен шедьовър със специално подбрани продукти от всеки от професионалистите. Носителите на трите златни престилки – Куин Чан, Линда Петкова и Димитър Тончев не участваха в голямата битка, но имаха отговорната задача да изберат основния продукт, който става задължителен за ястията на всички останали.

Първата група на състезаващи се за място в MasterChef разполагаха с едни от любимите съставки на Chef Андре Токев – мастило от сепия, масло, шам фъстък, лимон, кисело мляко, батат, цвекло, целина, свежи билки и черна леща. Димитър реши да улесни претендентите за място на арената на MasterChef и определи пилешките дробчета като достъпен продукт, който да даде равен старт на кулинарите. Въпреки че повечето от тях заложиха на пържена или панирана вариация на субпродукта, Красимир Низамов, Неда Соколовска, Добромир Ганчев и Теодора Бонева се отличиха с прецизно изработени, идейни, вкусни и красиви чинии. Те представиха на журито дробчета „по градинарски“ със сос от жълто цвекло, пастет от дробчета с леща, батат и сос с кориандър, дробчета на фурна с пюре от батат и свежа салата, както и сотирани дробчета и зеленчуци с леща, млечен сос и свежо цвекло.

Втората група имаше задачата да демонстрира познаване на азиатските вкусове, подбрани от Chef Петър Михалчев. Те разполагаха с пресен лук, соев сос, краставици, комбу (ядливи водорасли), кацо буши (изсушена кожа на риба тон), скариди, гъби шийтаке, китайско зеле, жасминов ориз, „тогараши“ (микс от седем подправки) и рибен сос. Куин избра като задължителна съставка за ястията на колегите си черноморски лефер, поради множеството възможности, които предлага. Противно на очакванията на журито, екзотичните продукти вдъхновиха състезателите и те приготвиха интересни комбинации. Своето място в ТОП 16 заслужиха Мартин Методиев, Ивайло Спасов, Елени Александрова и Петя Карабойчева с рибно филе и сос от скариди, лефер, приготвен по два начина с ориз на пара, гъби и прясна туршия от краставици, филе от лаврак с гъби, скариди и шафранов ориз, както и филе със сотирани скариди, рибен бульон консуме.

В третата група съставките пред претендентите за място в MasterChef бяха подбрани от Chef Силвена Роу. Тя им предостави портокал, ядки макадамия, фурми, овесени ядки ,какао, чия, кокосова захар и масло, карфиол и киноа. Линда избра за състезателите основен продукт тиква, който зарадва, но и разочарова готвачите. Към приключението в най-голямата кухня на България продължиха Николай Маджаров – Файчето, Виолина Маринова, Анна Стефанова, Александър Андров и Кристина Казакова със своите авторски рецепти за пикантни равиоли с тиква, сурова веган торта с крем от тиква и шоколад от фурми, тиква с макадамия и фурми, киноа с тиква, фурми, шоколадов сос и ядки, както и тиквена сурова торта и „шоколадови“ трюфели.