.

 

Аспарух Камбуров от MasterChef приготвя рецептата „Седемте морета“

Геодезистът от MasterChef – в поредицата „Гладиатори в кухнята“ на „Преди обед“ по bTV на 20 юли

В петък, 20 юли, геодезистът от MasterChef –Аспарух Камбуров ще демонстрира пред зрителите на bTV своя прочит на ястието „Седемте морета“. В поредицата „Гладиатори в кухнята“ на „Преди обед“ той ще приготви „картографската проекция на Земята“, с която спечели своята престилка и входен билет за кулинарното шоу на България. Многокомпонентната рецепта въплъщава символиката на цифрата 7 – броя на небетата, моретата и първите наблюдавани планети, както и кулинарно – географски урок за Арабско, Каспийско, Черно, Средиземно, Адриатическо, Червено море и Персийския залив.

Преподавателят в Минно-геоложкия университет в София ще маринова риба тон в смес от соев сос и мед в съотношение 3:1, която по-късно ще запържи в масло. Аспарух ще конфитира жълтъци като ги пече 50 минути на 65 градуса в тавичка със зехтин. След това ще ги превърне в пюре, като ги смеси с глюкоза, винен оцет, сол и пипер. Той ще изпече тиква на пара, ще направи нишки с помощта на вилица и ще ги маринова в портокалов сок, мед, винен оцет и люти чушлета.  Сосът сабайон ще приготви като добави към 6 жълтъка 3 лъжици захар, 30 мл. бяло вино Марсала, сок от половин портокал, разбие на пухкава пяна, готви 5 минути на водна баня и охлади шоково в лед. Сместта ще добави към разбита животинска сметана, за да се получи въздушна консистенция. Той ще бланшира зелени аспержи, които след това ще сотира в масло, а белите ще приготви на пара.

 

Прясно дипломиран като доцент по геодезия, Аспарух иска да събуди любопитството на хората към науката чрез храната. Това е и причината да се запише за кастинг за MasterChef, а пътят му до челната десятка  му даде възможност да покаже, че знанията и любопитството към новите територии може да промени живота ти. След участието си в шоуто Аспарух е написал ръководство за геодезически мрежи и навигационни спътникови системи за студентите си и е защитил научната си степен.  

Всеки, който иска да влезе в надпреварата за престижната титла MasterChef на България и голямата награда от 100 000 лева, може да се запише за кастинг ТУК.