.

 

Божана Кацарова се изправя срещу Стефан Стефанов в MasterChef дуел на гурме аламинути – утре след 9:30 часа в „Преди обед“ по bTV

Двама от най-колоритните участници в MasterChef – шампионката на сезон 3 Божана Кацарова и зевзекът на сезон 1 – Стефан Стефанов вдигат градуса на кулинарните двубои в „Преди обед” по bTV с аламинути за двама с бюджет 10 лв. Само за 30 минути кулинарните таланти ще трябва да предложат на зрителите технични деликатеси със сезонни био продукти от фермерския пазар Юг.

На пръв поглед скромните на брой стоки на Стефан крият много изненадващи трикове за постигане на палитра от вкусове, пълно оползотворяване на зеленчуците и изненадващ външен вид. Специалистът по меса ще свари био картофи, за да приготви апетитно пюре, което ще използва за гарнитура на запечатано и запечено свинско бонфиле. В един глас MasterChef-овете ще посъветват репортера на „Преди обед” Венета Георгиева никога да не изхвърля обелките на картофите, защото те съдържат концентриран вкус. Стефанов ще разкрие технологията на употребата им – те се загряват със зехтин в тигана, след това се запичат, за да добият типичния аромат, който в последствие ще обогати пюрето с цялата гама от вкусове на картофа.

Още една интересна техника за мариноване, която прави бонфилето по-сочно, ще обедини Стефан и Божана в съветите към зрителите на „Преди обед” по bTV. Когато месото се остави да постои във вода с лъжица сол и захар, то става крехко дори при открито печене. След като се оформи като пънче с конци за печене и се запечана в нагорещен тиган със зехтин, месото се поставя върху готовото картофено пюре, гарнира се с розички от прошуто за хрупкава текстура и влиза във фурната за 10-15 минути.

В същото време Божана ще се върне към любимата зимна селска рецепта за пържени яйца с праз, но приготвени през прочита на модерната технологична кухня. Подготвена да се изправи срещу силата на Стефанов да приготвя деликатеси от прости съставки, MasterChef Кацарова ще отговори подобаващо – тя ще запържи лук, докато вари парчета праз със сухи манатарки. Когато гъбите омекнат в бульона, ще премести част от тях в тигана. Междувременно ще направи туршия от пресни моркови, а когато лукът в тигана стане златист, към него ще прибави и няколко яйца. Дресингът от зехтин, горчица, мед , подправки и натрошено рохко сварено яйце ще се комбинира идеално с вътрешността на бланширания праз.  В дебели филийки царевичен хляб, шампионката Божана ще издълбае малки кладенчета, в които ще сложи по едно пъдпъдъче яице и козе сирене и ще запържи на тиган.

Всички прости компоненти, които са достатъчно апетитни и по отделно, ще се комбинират в красива чиния по модела на японската и италианската кухня - цялата гама на състояния на сготвения продукт обогатява взаимно вкуса си. Пред погледа на Стефан, Божана ще постави основа от ароматния дресинг, върху която ще аранжира филийките, руло от праз, гъби и сирене, пържено яйце и туршия.

Двамата кулинари ще се похвалят с постиженията си в сферата след участието си в любимото кулинарно шоу на България. Стефан, който наскоро сречели приз за майстор на грила, не спира да изучава нови техники и похвати. Високо оценен във възможностите си, той ще получи покана в ефир да стане част от един нестандартин MasterChef ресторант по инициатива на Божана. Тя самата ще се похвали с огромен интерес към „тайните вечери”, които мечтаеше да пренесе на родна почва, още в началото на миналата година. 

Колко е голямо бонфилето на едно 150-килограмово прасе, как се прави инфузия със студено мляко, вибрират ли на една честота кулинарите от MasterChef и кога Божана ще маркира собствен ресторант на картата на MasterChef, зрителите ще видят в кулинарния двубой между Божана и Стефан, тази сряда след 9:30 часа в „Преди обед” по bTV.