.

 

Бронзовият финалист на MasterChef Николай Немигенчев приготвя телешко бонфиле с патешки дроб в поредицата „Гладиатори в кухнята“ на „Преди обед“ по bTV на 27 юни

В сряда, 27 юни, Николай Немигенчев ще покаже на зрителите на bTV рецептата за телешко бонфиле с патешки дроб, с която влезе в челната тройка на MasterChef в рубриката „Гладиатори в кухнята“ на „Преди обед“. Юристът с безспорен кулинарен талант ще докаже, че изтънченото френско ястие може да се приготви във всеки дом, за да зарадва най-близките по специален повод.

Като начало Николай ще изпече патладжан, който ще се превърне във финно пюре със сметана. Той ще овкуси прясно мляко със сол и черен пипер, а след това ще пошира в него аспержи. Кулинарят ще поясни, че за тази техника е важно течността да не ври, а времето за обработка на зеленчуците да бъде в рамките на 2-3 минути. Важен момент е и шоковото охлаждане във вода с лед, за да се запази свежият им цвят. Последната обработка на аспержите ще бъде бързо глазиране на тиган с масло, сол и черен пипер. Това е и една от характеристиките на френската кухня – всичко се готви при ниска термична обработка. За топлия сос  Николай ще комбинира 100 г мед с 2 лъжици горчица, 50 г масло и малко балсамов оцет. За декорацията на ястието си ще използва 30 г ананас, който ще пасира с 60 г вода, 20 мл. зехтин и 10 г брашно.  Сместта ще запече на сух тиган, а след това ще карамелизира и няколко парченца от плода в масло. За обработката на патешкия дроб бронзовият медалист на MasterChef ще осоли обилно, ще подправи с черен пипер и ще запече в силно загрят тиган по 1 минута от двете страни. За телешкото ще подходи по същия начин като ще го запечата на сух тиган, а след това ще добави масло, розмарин, мащерка и ще го глазира. Филето ще се пече 5 минути на 180 градуса, а след това ще бъде поднесено върху пюрето от патладжан и под патешкия дроб.

 

Николай Немигенчев ще признае пред екипа на „Преди обед“, че има самочувствието на добър готвач и още от първите си стъпки в MasterChef се е целел в титлата. Като активен спортист не изповядва олимпийския принцип, че е важно участието и не ходи на състезания без да е сигурен в подготовката си. Професията на адвокат също допринася за хъса му към победа и въпреки че не е доволен от класацията, е горд с показаните пред Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки рецепти. Той заяви, че смята да се занимава професионално с кулинария и вече е поставил началото на проекта Men in the Кitchen заедно с колегите си Даниел Радойков и Кольо Минчев. Успоредно с демонстрационните вечери, той работи и по своя марка високопротеинов фитнес чийзкейк, който скоро ще може да се намери в търговската мрежа в България и чужбина.

 

А който иска да преживее приключението на Николай Немигенчев в MasterChef, може да се запише за кастинг ТУК.