.

 

Chef Емил Минев - за кариерата, семейството и философията на Le Cordon Bleu и MasterChef

Един от най-успешните готвачи в света и наш сънародник, достигнал висотата на „кулинарния Олимп“ – Chef Емил Минев, гостува в студиото на „Преди обед“ по bTV. „Дирижирал“ реномирани ресторанти с 3 звезди Michelin в Англия, Дубай, Япония и Малдивите, в момента е директор на престижната кулинарна академия Le Cordon Bleu в Лондон. Хранил звезди от ранга на Джони Деп, Брад Пит и Робърт Де Ниро, той е в България по повод участието си с Master класове в кулинарното шоу на България и наградата, която новият MasterChef ще получи – трамплинът на обучението в школата на световните гурме знаменитости. Според Chef Минев, опитът, натрупан на гладиаторската арена на MasterChef, съчетан с прецизното технично обучение в Le Cordon Bleu в Лондон, ще отвори пред следващия носител на престижната титла вратата към международната кулинарна сцена. 21 топ готвачи, покрили стандарта на категоризацията на Michelin, ще обучават четвъртия носител на титлата, която променя живота.

 

Chef Емил Минев е отговорен за подбора на преподавателите във всички академии на Le Cordon Bleu по света, както и за одобрението на талантите, които искат да прекрачат прага им. „Идеята е тези готвачи да предадат опит на учениците. Това не е училище, в което прекарваш 9 месеца, пазаруваш в Хародс и се прибираш.“ Критерият за подбор на ученици е страстта към готвенето, а в началото на всеки курс Chef Минев предупреждава, че „ще има сълзи, ще има и кръв“. Сериозна дисциплина, атмосфера като в реално действаща кухня, изпити след всеки урок, точност, хигиена, прецизност, безкомпромистност към грешките – подобно на MasterChef, това са задължителни елементи в деня на всеки курсист. „Те учат техники и трикове, а не рецепти, защото рецептите са общо достъпни.“, допълва гурманът.

 

Chef Минев сподели пред Деси и Сашо, че още от малък си е представял как приготвя „едни големи торти“. На 15-годишна възраст шокира родителите си с новината, че спира да ходи на училище. Семеен познат му помага да започне работа в професионалната кухня на Японския хотел, където стартира като общ работник – мие чинии и тави, бели картофи. Въпреки множеството трудности и изкушения на тинейджърската възраст, инатът го е задържал в кухнята.  Паралелно, завършва училище като частен ученик. След няколко години в средата на „много добри готвачи“, Емил Минев усеща, че иска по-сериозно обучение и по-широко поле за изява. Открива път към Le Cordon Bleu, събира средства и заминава за Лондон, въпреки че не знае езика. След като минава първия модул, той кандидатства за стипендия и завършва цялото обучение на академията. Веднага след това кариерата му стартира стремглаво, като първата му работа едва на 24 години е в ресторант с 3 Michelin звезди. Там се сблъсква с „висшия ешалон“, запознава се с изключителни хора – „сродни души, рискували всичко. Хора, които живеят и дишат кулинария“.

 

Според Chef Емил Минев интересното в кулинарията е, че „работиш с човешки същества и живи продукти“. В Michelin ресторантите се търси постоянство и перфекционизъм, а дивият лаврак е различен на размер всеки ден. Работата на Chef готвача е да прецени как да го нареже и оформи, за да покрие стандарта. Всеки един момент крие риск от грешка. Пред зрителите на „Преди обед“ по bTV той разказа за трудна ситуация, в която самият той е попадал. Само седмица след като започва като помощник сладкар в ресторант-институция, поддържл 3 Michelin звезди от 18 години, главният сладкар напуска. Легендарният и строг главен готвач и собственик го натоварва с отговорността „да вземе рецептите и да започва“. По рецепта на лелята на френския кулинар, Chef Минев трябва да приготви шоколадов мус. След няколко неуспешни опита, той се престрашава да се консултира с директора, но получава неочаквана реакция. Обвинен, че рискува репутацията на целия ресторант, той се съветва със свой приятел и колега и открива, че липсва един компонент – желатинът.

По-късно в кариерата си Емил Минев ръководи 250 готвачи в 5-звезден хотел в Дубай. Той приема позицията като огромна чест поради крехката си възраст от 32 години, огромното доверие на екипа и различния му произход от кликата на световните Chef готвачи. Там среща и жена си, с която са заедно вече 10 години и имат 2 деца. Гаспачо с ягоди, тарама с доматен комфитюр, краставици и лайм и пате с паламуд с дехидратирано цвекло са само част от авторските рецепти в портфолиото на Chef Минев. Запазил любовта към българската кухна, той приготвя за двете си деца мусака и сърми, стреми се да ги храни със здравословни и разнообразни ястия от различни държави. Веднъж в седмицата им позволява шоколад, а веднъж месечно – хамбургери.  

 

Как се държи нож за 3 Michelin звезди, колко важно е калибрирането на продуктите с точност до милиметър, защо Chef Емил Минев държи повече на „звездите“ пред печката, отколкото на тези на големия екран, можете да видите ТУК.