.

 

Chef Илиан Кустев, ресторантьорът Явор Саравоф и chef Александър Таралежков за пътя към професионалния успех

Тримата представители на журито в осмия сезон на MasterChef придават нов поглед към кулинарното предаване. Chef Илиан Кустев, ресторантьорът Явор Сарафов и chef Александър Таралежков са извървели един не толкова лек професионален път, за да се издигнат в класациите у нас и по цял свят. Пред сп. „FHM“ те споделят какво ги задържа на върха на кулинарната сцена.

***

CHEF ИЛИАН КУСТЕВ: ГОТВАЧ Е В ТОП 3 НА НАЙ-ТЕЖКИТЕ ПРОФЕСИИ В СВЕТА

Как стигнахте до върха на кулинарната сцена и труден ли бе пътят, който извървяхте?

Постепенно, с много труд, лишения и усилия. „Труден“ е меко казано. Готвач е в топ 3 на най-тежките професии в света на много класации. И в същото време немного добре платена в началото. Първите 10 г. реално работиш, за да си платиш сметките, даже има моменти, в които парите не стигат. Когато започнах с Андре Токев, сривът във финансите беше брутален - от 880 на 298 лв. Но това беше школа и аз я преминах. Истината във всяка професия е, че трябва да натрупаш опит, след това евентуално идва и финансовият резултат.

Има ли вече и в България място за оригиналната авторска кухня и като човек, запознат със световните трендове, какво още не достига на българските ресторанти?

Започвам отзад напред. Много не достига и на ресторантите, и на клиентите. Не може да си направил авторска кухня и в 22часа клиентът да поиска мекица. Така желанията на едните, убиват ентусиазма на другите. Отиваш да ядеш храната, която е сготвил дадения готвач според неговото виждане. Много мога да говоря по тази тема. Аз съм на мнение, че имаме страхотни готвачи с авторски рецепти и за мен е чест, че съм много близък с голяма част от тях.

***

РЕСТОРАНТЬОРЪТ ЯВОР САРАФОВ: В MASTERCHEF ЗРИТЕЛИТЕ ПО ЗАБАВЕН И ЕЛЕГАНТЕН НАЧИН УЧАТ ЗА ТЕХНИКИ, ПРОДУКТИ, ВИЗИИ И ТЕНДЕНЦИИ

В едно интервю казвате, че няма вредни храни, а само вредни количества. В какво се крие изкуството да живеем здравословно?

Изкуството да живеем здравословно е в тънкия баланс между удоволствието от добрата храна с приятели и всекидневното активно движение. Тук трябва да се поставят два мно-о-о-о-го сериозни акцента върху количество на храната и количество на алкохола, които приемаме. Българите имаме лакомо око - искаме масата да изглежда "на богато" и често пием, движени от мотото „Веднъж се живее“... Ами да - веднъж се живее, ама кратко и в болести.

Masterchef ли е една от стъпките за развитието на това вкусно изкуство?

Моето разбиране за целите на една обществена медия е да забавлява, информира, обучава и възпитава потребителите. В тази връзка bTV и в частност MasterChef изпълняват тази нелека и отговорна роля вече 8 сезона, с което нямат аналог на българския тв пазар.

С предаване като MasterChef зрителите по забавен и елегантен начин учат за техники, продукти, визии, тенденции...

Отговорността пред нас, членовете на журито, е доста сериозна, но приятна. Изключително удоволствие е да се журират и напътстват участници, които се превръщат в посланици на кулинарията.

***

CHEF АЛЕКСАНДЪР ТАРАЛЕЖКОВ: ДОРИ И ЕЛЕМЕНТИТЕ, КОИТО СЕ СМЯТАТ ЗА „ОТПАДЪЦИ“, ЧЕСТО МОГАТ ДА НАМЕРЯТ СВОЕТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ В КУХНЯТА

В последно време все повече се говори за устойчивостта на храните, как тази концепция се изразява в начина, по който вие приготвяте и представяте храна?

Първо и преди всичко - не трябва да разхищаваме. Дори това да е единствената ни позиция по въпросите за устойчивост, това би донесло огромна промяна. В личен план се старая да използвам максимално всеки продукт, дори и елементите, които се смятат за "отпадъци", често могат да намерят своето предназначение в кухнята.

Кои са характеристиките на българската кухня, които според вас най-добре ни представят на световната кулинарна сцена?

Географската ни позиция на кръстопът комбинира характеристики на централноевропейски, средиземноморски и източноазиатски. В комбинация с невероятно плодородната ни почва имаме нещо безценно. Имаме лукса да ядем свежи продукти с прекрасни вкусови качества.

Бихте ли споделили за читателите на FHM една много проста и бърза рецепта, която всеки може да изпълни дори у дома за вечеря?

Наричам я "Свежа долма". Сурова чушка, пълнена със смес от цедено кисело мляко, козе сирене, масло, орехи или други ядки и кора от лимон. Много копър и магданоз на ситно. А когато имате останали подправки, които плуват на дъното на буркан с кисели краставички (или каквато там туршия живее в тъмния ъгъл на хладилника ви) - сложете и тях. Малките зрънца синап например и други мерудии ще повдигнат това ястие на друго ниво. Малко зрънца вкусова експлозия плюс контрастна текстура. А няма и да ги похабите. Пълните чушката и внимателно я нарязвате на шайби. Нареждате в чиния и завършвате със зехтин.

Цялото интервю прочетете в новия брой на сп. „FHM“.