.

 

Chef Илиан Кустев: Ще бъда безкомпромисен за всичко, което не е както трябва

Осмият сезон на кулинарното състезание „MasterChef“ стартира само преди няколко дни - с нов колоритен състав на журито, с нов вкус, нови участници с огромен хъс за победа в кухнята. Малко преди началото, мже би най-харизматичният - chef Илиан Кустев, даде специално интервю за Life.dir.bg. Вижте малка част от това, което сподели той – тук:

 

Chef Кустев, преди няколко години беше поканен да предадеш кулинарен урок на участниците в "MasterChef". Как се чувстваш връщайки се отново в състезанието, но този път като член на журито?

Чувствам се привилигирован. Това е чест и признание за мен и за това, което съм постигнал в кариерата си до момента.

Започва осмият сезон на предаването. Самият ти изненада ли се колко любители-готвачи биха могли да бъдат сериозна конкуренция на професионалистите?

И да, и не. Готвенето се превърна в мода, освен в наслада. Днес Chef звучи респектиращо, за разлика от преди години. Хоби-готвачите се подготвят отлично и идват много по-нахъсани в предаването от един редови готвач, отиващ на работа, например. Но пък хоби-готвачите, които имат самочувствие без покритие, много бързо ги "приземявам", ако стъпят накриво.

Като член на журито казваш, че ще бъдеш безкомпромисен. Какви грешки не би "простил" на участниците и какво искаш всеки от тях да си "открадне" от теб?

Ще бъда безкомпромисен за всичко, което не е както трябва - вкус, визия, хигиена, несериозно отношение, разхищение... Ще се радвам участниците да вземат от мен всичко, което могат. Журито е там, за да ги оцени, но разбира се им даваме и много съвети.

Лесно ли се стиковахте с останалите членове на журито - Chef Александър Таралежков и Явор Сарафов? Във всеки екип има поне по един "лош" и един "добър", твоята роля коя е?

Стиковане е меко казано! Ако ме попитате сега, с кого бих си избрал да съм в журито на "MasterChef" - никога не бих избрал други! Тримата сме тотално различни хора - с различни вкусове, с различен подход, но в крайна сметка стигаме до едно мнение и в това, че сме различни, е чарът ни! Мога спокойно да кажа, че ги обичам. А относно ролята - може да се каже, че аз съм "лошият".

Преди две години се включи в друг телевизионен проект, извън кулинарния ти свят - "Фермата". Тогава освен за играта, помня, че много искаше да спечелиш и наградата, за да финансираш бизнеса си, който пострада от пандемията. Участието ти помогна ли ти да си стъпиш на крака?

"Фермата" е нещо много специално в моя живот. Няма как да я разбереш, ако не участваш. Да, целта беше да "изравня головата разлика", но въпреки че не успях, изживях нещо феноменално. Всъщност, ресторантът ми се напълни след това, но за кратко, защото скоро отново бяхме в локдаун. Тук е моментът да благодаря на Иван и Андрей, и на целия екип, че ме избраха тогава. Благодарен съм, че и сега съм Мастършеф.

И последно - какъв ще е най-достойният победител в "MasterChef"?

Този, който допусне най-малко грешки. Да не забравяме, че това е състезание, освен кулинарно шоу, затова, ако готвиш най-вкусно и презентираш най-красиво - имаш всички шансове 100-те хиляди да са твои! Мисля, че този сезон ще е още по-интересно и забавно за зрителите, затова ги каня да следят "МasterChef" - всеки петък и събота вечер по бТВ.

 

Цялото интервю с chef Илиан Кустев можете да прочете тук.