.

 

Chef Силвена Роу дава урок по веган сладкарство в "MasterChef", Chef Михалчев й асистира

Ексцентрични комбинации от продукти изправят хоби-готвачите на ръба на силите им

Виртуозен master клас по веган сладкарство очаква хоби-готвачите в „MasterChef“. Урокът за напреднали ще бъде воден лично от посланика на здравословното хранене и жури в състезанието Chef Силвена Роу. Пред претендентите за приза от 100 000 лева тя ще приготви фантастичен десерт без животински продукти и ще докаже, че в опитни ръце веган кухнята не само е равностойна на класическата кулинария, а понякога я превъзхожда. За да се получи съвършеният сладкиш заслуга има и Chef Михалчев, който асистира на огнената дама и ще бди над приготвения от нея десерт. За съжаление неуспешно. От тримата участници в нейния master клас, един ще успее да повтори в детайли рецептата на Chef Роу. Заслужено, той ще вземе и Master-престилката.

Във вторник хоби-готвачите ще дадат воля на въображението си. Журито ще ги предизвика да създадат ястие, което са открили по време на свое пътешествие. Експериментите им ще изпълнят кухнята с непознати ухания и текстури, а чиниите им ще съберат вкусове от Южна Франция, Бали, Тексас, Молдова, Марбея и разбира се от един малък български град. Освен по света, талантите ще пътешестват из миналото и детството си, за да сервират не само вкусна храна, но и най-ярките си кулинарни спомени.

След тази творческа задача, стрес тестът ще опъне нервите им. Очакването да комбинират в едно ястие две, на пръв поглед, несъвместими съставки като например риба и шоколад, ще изправи участниците на ръба на силите им. Хармонията ще се окаже трудно постижима. Chef Петър Михалчев ще определи странното съчетание от вкусове в една от презентациите като „случайна, неловка среща между бивши гаджета“, а авторът на ястието ще си тръгне от „MasterChef“.

Отборната битка ще предложи неочаквани обрати. Хоби-готвачите ще готвят за представители на спортния свят, а месото ще е на фокус. Капитаните на синия и червения тим ще бъдат изправени пред тежък избор и ще понесат много емоционални негативи. А крайният резултат от битката ще накара журито да вземе непопулярно решение.

Базовите умения в приготвянето на сосове, които са в основата на професионалната кухня, също ще бъдат тествани. Предизвикателство за състезателите ще се окажат както правилната консистенция, така и прецизното овкусяване. Сетивата на Chef Михалчев, Chef Токев и Chef Роу ще бъдат атакувани от прекалено гъсти, твърде кашести или свръхкисели субстанции. Очаквания богат вкус и кадифен завършек журито ще открие трудно.

По време на елиминацията един продукт ще ужаси и ще докара до сълзи една от дамите. Друг ще допусне непростима кулинарна грешка и ще се раздели с шоуто под аплодисментите на конкурентите си.

За седма поредна година радио N-JOY посреща всички фенове на добрия вкус в обедната си рубрика „MasterЗона“. Всеки делничен ден от 12:30 ч. слънчевата водеща Нейа води слушателите на кулинарни пътешествия, представяйки им апетитни рецепти и интересни срещи с майстор готвачи. В рамките на обедния ефир феновете на радиото ще могат да чуят новини от актуалния сезон на MasterChef България и ще се вдъхновят със свежи идеи и рецепти за вкусотии, които да приготвят у дома.