.

 

Chef Силвена Роу и храната като предизвикателство

Chef Сливена Роу е сред най-добрите готвачи в света. За втора поредна година е в журито на MasterChef, а за щастие на стотиците хиляди български фенове по цял свят, ще бъде част от звездното жури и през новия сезон. Chef Роу е добре позната на кулинарната сцена като „кралицата на вкусното и здравословно хранене“. Родена е в България, но още преди да навърши 20 години се мести в Лондон, където стартира кулинарната си кариера. Днес, тя има хиляди последователи в социалните мрежи и хиляди, които посещават ресторантите й в Дубай, където живее и работи в последните години.

Как е започнала кариерата на Chef Роу, през какви трудности е минала и как се справя със ситуацията в настоящия момент, огнената дама споделя в ноемврийския брой на сп. Forbes. Ето и част от материала:

Зимата е най-желаният сезон в Дубай – температурите са поносими, плажовете – пълни, а заведенията отварят своите градини. Nasao, шикозният средиземноморски ресторант, който шеф Силвена Роу отвори миналия ноември в голф комплекса Jumeirah Golf Estates, е заобиколен от акри зеленина. Здравословната, органична храна на растителна основа привлича добра клиентела, а в условия на корона криза бизнесът тръгва толкова добре, че сама не смее да го изрече. Собствениците на имоти (в района има 2000 вили), които преди пандемията са посещавали снобарските ресторанти в централен Дубай, сега предпочитат местните.

Да, нещата сега изглеждат добре за нея, но още я боли, че много от затворените по време на изолацията заради COVID-19 ресторанти в Дубай никога не отварят. И тя попада в този капан с нейните пет гурме заведения под бранда Omnia. Те са є донесли награди и слава на фамозен готвач в ОАЕ, но вече не съществуват. „Целият пазар се промени. Много хора изпаднаха в депресия, но аз видях възможност“, казва тя. По време на уебинара, организиран от седмичника Arabian Business това лято, Силвена Роу говори за сребърната подплата (oт silver lining – метафора за оптимизъм в английския език, която означава, че негативното явление може да има положителен аспект), която є помага да се измъкне от кошмарната ситуация.

В кризата, причинена от COVID-19, тя се свързва с инвеститор (името му не споменава, казва само, че е шейх от Дубай) и за няколко месеца отваря четири нови заведения с различна концепция. Създава кафене със здравословни храни без захар, глутен и млечни продукти Botanika по подобие на затвореното Omnia Gourmet на рибарското пристанище Джумейра. Един спортен бар с „най-хубавите бургери и ребра“, един в тенис академията, в която сама играе падел, и дневен бар, 17-17, с лека фина кухня за женска аудитория.

За това време създава и своя марка храни за Spinneys, най-реномираната търговска верига в ОАЕ, защото, „ако говорим за бизнес в новите условия, ресторантите не са толкова успешни, колкото хранителните вериги“. „Хората вече се хранят вкъщи. Затова и новият сезон на MasterChef в България ще е много по-успешен, тъй като ще има повече интерес към рецепти“, казва Силвена Роу, която в България е популярна основно като част от журито на кулинарния формат на bTV.

Всичко за Chef Роу започва през 2002 г. нейна приятелка я окуражава да се запише в кастинг за любители готвачи, организиран от британската обществена телевизия Channel 4. На финала е първа сред близо 2000 кандидати. Надпреварата в кулинарното риалити Chef on the night се снима в един от култовите ресторанти в Сохо – Mezzo. Когато идва моментът за десертите, Роу съвсем спонтанно изрича, че обяд без десерт е като секс без оргазъм. Фразата й прави „кофти впечатление“ по собствените є думи. На следващия ден медиите коментират коя е тази българка, която казва как да се живее. Шоуто удря висок рейтинг, а тя става популярна. „Почувствах се силна. Започнаха да ме търсят от най-добрите ресторанти в Лондон“, казва Роу.

Как продължава историята, която отвежда Chef Роу до върховете на световната кулинария можете да прочетете тук.