.

 

Даниел Радойков от MasterChef приготвя морски дарове с пастет от гъши дроб

Финалистът от челната 10-ка на MasterChef България – в поредицата „Гладиатори в кухнята“ на „Преди обед“ по bTV на 11 юли

В сряда, 11 юли, финалистът от челната 10-ка на MasterChef България – Даниел Радойков ще демонстрира пред зрителите на bTV лятна средиземноморска храна за ценителите на свежите ястия. В поредицата „Гладиатори в кухнята“ на „Преди обед“ той ще покаже рецептата за „Морска илюзия“, с която спечели небцето на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки и кутията в кулинарната надпревара.

Изисканата рецепта, която всеки може да приготви в домашни условия, за да впечатли близките си, стартира с бланширането на селъри за 3-4 минути в подсолена вряла вода. Докато зеленчукът се вари, Даниел ще покаже на зрителите на bTV как лесно да почистят скариди и да употребят максимално продукта, като приготвят бульон от люспите и краката им. Той ще маринова миди Сен Жак със сок от лайм, ще запържи чери домати в масло и сол, а след това ще направи редукция от оцет балсамико, която ще използва при презентацията. Целта е да се получи консистенция на черен карамел и, докато е топла, да се постави в чинията за сервиране. Даниел ще запържи скаридите за 3 минути в масло, а мидите - за 3-4 минути от всяка страна. Той ще гарнира морските дарове с пастет от гъши дроб, който изисква малко повече време за подготовка, заради процеса на киснене в мляко и коняк за 12 часа, отстраняване на кръвоносните съдове, минаването през фина цедка след намачкване и варенето на водна баня. Гладката смес ще се превърне в „розички“ с помощта на пош, а около тях Даниел ще аранжира мидите, скаридите, чери доматите, селърито и ще завърши с ленти пармезан и главите на скаридите за декорация.     

 

Даниел Радойков ще се върне към емоцията на MasterChef и ще сподели пред репортера на „Преди обед“ по bTV Венета Георгиева, че за него шоуто е било истински социален експеримент. Според него освен училище, което дава безценни знания за кулинарията и характера, проектът среща участниците със съмишленици. Кухнята на MasterChef го запозна с партньорите му в Men in the Kitchen - Николай Немигенчев и Кольо Минчев, с които организира интерактивни демонстрационни готвения. Той изповядва философията, че кулинарията е поле, което постоянно се развива и за да бъдеш на ниво, трябва постоянно да обогатяваш знанията си. За близките си приготвя нетрадиционни за родния му Самоков ястия, презентирани с неговия авторски почерк. Съчетавайки работата на финансов консултант с активното готвене, Дани твърди, че най-важно е правилното планиране на дейностите и времето както в живота, така и в кухнята. 

А всеки, който иска да влезе в надпреварата за престижната титла MasterChef на България и голямата награда от 100 000 лева, може да се запише за кастинг ТУК.