.

 

Eдинственият носител на Global Masterchef Degree за Източна Европа – Андре Токев, е в журито на MasterChef България

Андре е известен в гилдията с енциклопедичните си знания за всичко в кухнята

Основателят на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа "Bocuse d’Or" и носител на единствената за източна Европа диплома – Global Masterchef Degree – Андре Токев ще бъде един от тримата топ готвачи, които ще изберат първия MasterChef в България по bTV.

Известен в гилдията с енциклопедичните си знания за всичко в кухнята и като откривател на ресторанти и нови концепции, един от най-добрите готвачи в страната сега се е заел да открие и развие нов талант на кулинарната сцена.

Готвенето за Андре е удоволствие, постигнато чрез перфекционизъм и здрава дисциплина. Добрата храна си личи по щастливите лица. Лично за него добра е всяка храна, направена с качествени и интересни продукти. А най-важните неща в кухнята са дисциплината и да изпитваш удоволствие от това, което правиш. Затова всеки любител кулинар, без значение дали иска да стане професионалист или да твори "пред домашната печка", трябва да има желание да учи и да знае каква е посоката, която е поел. Без търпение и последователност няма резултати. Това, което Андре Токев не допуска в кухнята, е лошото качество – във всичко: вида, аромата и вкуса.

За зрителите на bTV и участниците на МasterChef трябва да е ясно едно – всички могат да приготвят интересна храна! Защото продуктите, средствата и всякакви други компоненти не могат да бъдат оправдание за неуспех, а само стимул за креативност. Претендентите за титлата трябва да са преди всичко много борбени и да имат основи в кулинарните познания, да имат желание за развитие и най-важното – да носят образа на готвача в себе си. Той се вади лесно!

Андре Нокев е на 46 години, роден е в Лайпциг в семейството на българин и германка. През 1990 година получава диплома по Туризъм и хотелски мениджмънт в Кулинарен университет, Варна. Оттогава е работил като главен готвач в множество големи хотелски вериги по целия свят, два от които са носители на престижните звезди на Michelin. От 2000 година е главен готвач в Hilton във Франция, Австрия и България. От 2002 година е консултант на специализираното списание за вино и гурме БАКХУС. От 2004 година е президент на Българската асоциация на професионалните готвачи, а от 2007 година ръководи консултантска фирма за храна и напитки. Освен в ареалите на изисканите ястия, Андре има опит пред телевизионната камера като водещ на "Гурме с Андре" по TV7, като през същото време получава престижната и единствена за източна Европа диплома Global Masterсhef Degree. През 2011 година отговаря за откриването на хотел Waldorf Astoria в Берлин, а от 2013 година ръководи кухнята в Hilton София. Той е официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа - "Bocuse d’Or". Готвил е за множество известни личности – политици, актьори, спортисти, музиканти и т.н. Сред тях са Бил Клинтън, Ангела Меркел, Вал Килмър, Джон Кери, Faithless, Дъстин Хофман, Шарън Стоун, Жан Клод Ван Дам и много други.