.

 

Готвачът с 3 звезди Michelin Итало Баси и българинът, завършил Le Cordon Bleu в Париж - Chef Ивайло Игнатов дават ексклузивни уроци в MasterChef

Гледайте в понеделник от 21:00 часа по bTV

В понеделник от 21:00 часа в кухнята на MasterChef по bTV ще влезе готвачът с 3 звезди Michelin Итало Баси, за да всее смут с продуктите в кутията – предизвикателство за хоби- готвачите. Един от малкото българи, завършили академията Le Cordon Bleu в Париж – Chef Ивайло Игнатов и неговата съпруга  Яна Петрова – професионален винен дегустатор, ще направят комбиниран MasterClass за гладиаторите. Японската техника за паниране темпура ще извади от играта един от най-добрите хоби-готвачи на България.

Кутията на MasterChef ще бъде още по-предизвикателна за 13-те кулинарни гладиатори, защото продуктите в нея ще бъдат подбрани от изключителен кулинар, израстнал във фермерско семейство в Италия, живял на 5 континента и събрал вкусове от целия свят. Chef Итало Баси е и най-младият готвач, оглавил ресторант с 3 звезди Michelin. Темпераментният италианец е подготвил съвсем обикновени продукти от всички краища на света, които могат да покажат опита на готвача като съчетаят международни традиции в едно по-различно ястие. Кралските скариди, авокадото, киноата, джинджифилът, лаймът, жълтата чушка, лукът, чесънът, мангото и босилекът ще изградят истински кулинарен мост в ръцете на гурото, който ще готви успоредно с гладиаторите на MasterChef. Той ще им демонстрира, че при правилен подбор и добро съчетание на ароматите, разнообразие в текстурите, съчетано с техничност и стабилни познания, може да се получи истински шедьовър и с по-малко разнообразие от продукти.

Вдъхновени от присъствието и професионалния път на Chef Баси, хоби-готвачите ще включат въображението, бързината и опита си на най-висока степен. Налудничави идеи като пълнени скариди и киноа с жасминов чай, търговски подход и символизъм ще спечелят поздравленията на журито на трима, отличили се с произведенията си. Един от тях ще се качи на сцената и ще облече дрехите на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки, за да се зареди с нови сили за следващите стъпки към титлата MasterChef, голямата награда от 100 000 лева и курса в Le Cordon Bleu в Лондон.  Той ще спечели и стратегическото предимство да спаси трима състезатели и да изпрати на финалната фаза на елиминации други двама. А ще надделеят ли приятелствата над спортния хъс, зрителите ще видят в понеделник от 21:00 часа в MasterChef по bTV.

Един от малкото българи, завършил готварство в академията Le Cordon Bleu в Париж – Chef Ивайло Игнатов и неговата съпруга  Яна Петрова – професионален винен дегустатор, ще дадат MasterClass  за приготвянето на  рибно филе в „родопски камуфлаж“. Кулинарят ще покаже как се маркира и филетира риба във Франция, правилният начин да счупиш яйце, ще подчертае, че правилният подход е да направиш, а не да поправяш, както и, че трябва да се довериш на усета си, а не да се стараеш да копираш на 100%. И всичко това под формата на методичен, последователен и достъпен урок. Яна Петрова ще даде безценни съвети как се подбира най-доброто вино за конкретно ястие. Тя ще подчертае, че винтовата капачка не е знак за ниска цена или качество, а алтернатива, за да се избегнат 25% дефектни коркови тапи.  Специалистът ще посочи и стъпките при дегустация – първо храната се сдъвква без да се преглъща, а след това се отпива.

Впечатлени от любопитните и практични съвети, гладиаторите съвсем ще забравят, че трябва да повторят рецептата за 60 минути и от това зависи пътя им в MasterChef. Респектът към многокомпонентното ястие, страхът един от друг и високите обороти ще накарат някои да допуснат непростими грешки, други – да изпуснат нервите си, а трети – да блеснат с увереност и гордост от резултатите си. Този, който се доближи най-много към оригинала, ще бъде капитан в следващата отборна битка, а двама ще трябва да се борят за оцеляване.

В последния етап на елиминация четирима от най-добрите хоби-готвачи в България ще трябва да приготвят зеленчуци или морски дарове по избор като използват японската техника темпура. Играта на температурна разлика между ледената паста и горещото олио е решаваща за прозрачността и хрупкавостта на панировката, а начинът на нарязване на продуктите – за това да станат готови по едно и също време. Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки ще бъдат безкомпромисни за правилното подреждане в чинията, така че да няма омекнали и мазни компоненти. За улеснение на гладиаторите, те ще готвят на газови котлони, които освен, че забързват процеса на термична обработка, имат по-дълъг живот от електрическите и са по-щадящи към съдовете, защото не ги изсушават. А кой ще впечатли журито още с първия си опит за темпура и кой ще напусне играта, зрителите ще видят в понеделник от 21:00 часа в MasterChef по bTV.