.

 

Говеждото препъна адвокат Ваня Рахнева по пътя към титлата MasterChef

Кучета и техните стопани определиха победителите в отборната битка

Във вторник в MasterChef 15-те претенденти за титлата и голямата награда от 100 000 лева се изправиха пред предизвикателството да сготвят за специални гости. Дванайсет кучета и техните стопани опитаха основни ястия, приготвени от еднакви основни продукти. Един от стопаните – ветеринарят от третия сезон на шоуто на добрия вкус – д-р Шанков даде на гладиаторите безценни съвети за диетата на домашните любимци. Хоби-готвачите трябваше да се досетят как животните могат да усвоят трудно смилаемите за тях въглехидрати и да не използват в порциите никакви подправки.

Червеният отбор, оглавяван от носителя на имунинет - Стефан, предложи на хората деконструирано чили кон карне, а на кучетата – телешко месо с пасирани зеленчуци. Сините, начело с победителя от кутията на MasterChef Емануил, заложиха на пилешко роле със сирена, сушени домати, карфиол и аспержи, както и пилешко с моркови и грах за четириногите. Най-добрите приятели на малки и големи единодушно се втурнаха към храната на първия отбор и определиха победителя с резултат 7 на 5.

В елиминацията, към загубилия отбор се присъедини и македонката Катерина, която разочарова Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу на стрес теста в понеделник. В първото изпитание трима получиха шанса да се спасят като приготвят говеждо филе минион в три степени на изпичане – well done, medium и rare. Още в началото на предизвикателството самураят в кухнята chef Михалчев разясни, че червеният сос, който хората често бъркат с кръв, всъщност е миоглобин – хемоглобин, който доставя кислорода до мускулите. И посъветва зрителите на bTV да не солят месото преди да го сложат в тигана, тъй като солта изтегля сосовете и вместо да се запечата, то ще се свари. Chef Токев подчерта, че задачата е трудна, защото в България все още е предпочитано добре изпеченото месо. Хората нямат опит в приготвянето на по-сурови варианти и не знаят, че дори след свалянето от огъня, то продължава да се готви. След като опитаха различни техники, използваха термометри и допир, най-добре с предизвикателството се справиха Сияна, Радка и Олег.

Добрин, Ваня, Огнян, Катерина и Емануил влязоха в тежка битка, за да запазят престилките си и шанса да стигнат до финала. Строгото и справедливо жури на MasterChef по bTV им даде възможността да поправят грешката си като приготвят ястие с говеждо и гарнитура по избор за 45 минути. След като заложи на по-семплия тартар с чипс от картофи и се поддаде на стреса, адвокат Ваня Рахнева напусна шоуто на добрия вкус. Колегите и я изпратиха със сълзи на очи, а Chef Токев, Chef Михалчев и Chef Роу – с пожелание никога да не се отказва от страстта си.