.

 

Хоби-готвачи рисуват кулинарни шедьоври по световна тенденция в третото издание на MasterChef по bTV

В третия сезон на любимото кулинарно шоу на България, претендентите за титлата MasterChef и голямата награда от 100 000 лева ще последват световната тенденция да нарисуват ястията си, преди да ги приготвят. Скицирането на храна е широко разпространен похват в гурме кулинарията и се практикува от прочутите Chef-готвачи в кухните на най-изисканите ресторанти. Тук започва занаятът и изкуството на готвенето. Всяко ястие започва като идея - аромат, образ, усещане, за да бъде построено, рафинирано и полирано в незабравима хапка. А рисунките служат не като художествено изобразяване на деликатесите, а по-скоро като мисловна карта, която визуализира начина на мислене на експерта, фазите на приготвяне и крайния вид на продукта.

Chef-готвачите взимат под внимание много фактори при приготвянето на перфектното ястие – принципите на човешкото хранене, структурата и състава на храната, хранителната стойност на продуктите, социалните норми и психологически ефекти, за да създадат иновативни ястия с високо качество и „преживяване”. Те работят по дизайна на вкуса, консистенцията, текстурата, повърхността, звукът при дъвчене, ароматът и всички други качества на продуктите. Този процес засяга и идеологията за борба с разхищението на продукти или части от продукти, които могат да бъдат пълноценно усвоени под различни форми.

Как ще се справят хоби-готвачите с поредното предизвикателство на взискателното жури от кулинарни експерти и ще успеят ли да впечатлят Виктор Ангелов, Андре Токев и Петър Михалчев с изкуство на хартия и в чиния отвъд границите на възможното, зрителите на bTV ще видят от 27 февруари, всеки понеделник и вторник от 21:00 часа.