.

 

Йорданка Райкова от MasterChef приготвя шампионската си рецепта за трио тапас

Финалистът от челната 10-ка на MasterChef България – в поредицата „Гладиатори в кухнята“ на „Преди обед“ по bTV на 18 юли

В сряда, 18 юли, финалистът от челната 10-ка на MasterChef България – Йорданка Райкова ще демонстрира пред зрителите на bTV оригинална средиземноморска рецепта за трио тапас, характерна за района на Андалусия. В поредицата „Гладиатори в кухнята“ на „Преди обед“ тя ще покаже рецептата „Плато де тапас Андалус“, с която спечели небцето на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки и първата кутия в кулинарната надпревара.

Оригиналната рецепта, която всеки може лесно да приготви в домашни условия, комбинира пилешко шишче, рибно кюфте и картофена роза върху сос от червена чушка. Приготвянето на тази бърза лятна рецепта започва с изрязването на лентички от картофа, които да се оформят във формата на роза. Намазват се обилно с разтопено и подсолено масло и се запичат във фурната. Следващата стъпка е овкусяването на пилешкото месо за шишчетата, което леко трябва да отлежи в хладилник в смес от подправки – растително масло, сол, куркума, червен пипер, пушен пипер, смлян кимион,риган и чесън. Докато разтопява маслото, Йорданка ще сподели пред зрителите на bTV както своите кулинарни техники, така и подробности около своята страст към азиатската кухня и предстоящото й екзотично пътешествие до Южна Корея, с което планира да опознае тайните на местната кухня.  За приготвянето на последния компонент от испанската рецепта Йорданка ще смели филе от риба треска с естрагон, кора от лимон, олио, чесън, сол и черен пипер до получаването на гладка смес. Оформените рибни кюфтета ще запечати в яйчен белтък и галета с царевично нишесте и ще запържи в растителна мазнина. Пилешките шишчета също ще приготви на тиган с малко мазнина. Синеоката красавица ще премине към последните щрихи и аранжировката на чинията си със зеленчуците. Ще пасира печените червени чушки до получаването на сос и ще приготви зеленчукова салса, като нареже на ситни кубчета домат, половин зелена чушка и лук. 

 

Йорданка Райкова ще се върне към емоцията на MasterChef и ще сподели пред репортера на „Преди обед“ по bTV Венета Георгиева, че участието й в хитовото готварско шоу е повече от кулинарна диплома и е признание за нейните умения. На този етап от живота си финалистката от сезон 4 не планира да отваря собствен ресторант, за което според нея е необходимо не само кулинарен талант, но и мениджърски качества. Убедена е, че нейната сила е в писането за храна и тя ще продължи да развива блога си, който скоро да превърне в кулинарна рубрика в телевизионно предаване.

А всеки, който иска да влезе в надпреварата за престижната титла MasterChef на България и голямата награда от 100 000 лева, може да се запише за кастинг за новия сезон ТУК.