.

 

Мария Жекова e новият MasterChef на България

Фотографката триумфира в кулинарното шоу, шофьорът Мартин Банков и актьорът Стилиян Желязков заеха второто и третото място

Талантливата фотографка Мария Жекова стана новият MasterChef на България след драматична битка в сряда вечерта. Освен престижната титла, тя спечели и приза от 100 000 лева. След нея в кулинарно шоу се наредиха шофьорът Мартин Банков и актьорът Стилиян Желязков, като заеха съответно второто и третото място.
„Да бъда MasterChef е огромно щастие за мен! Вложих цялата си енергия, желание, мисъл и любов в това, което правя. Калих характера си и научих, че ако умееш да се бориш, ще стигнеш там, където трябва“, каза развълнувано Мария преди да вдигне статуетката. Фотографката грабна титлата след серия по-малки победи, които си извоюва по време на шоуто - тя доминира в почти всички задачи, стана шампион по присъствие в Топ 3 и в Master класовете, и спечели най-много значки за имунитет.

Мария, Мартин и Стилиян превърнаха финала на „MasterChef“ във вълнуващ кулинарен спектакъл, като демонстрираха феноменални познания в кухнята и доказаха, че са най-достойните участници в предаването. Всеки от тях трябваше да приготви предястие, основно и десерт, с които да впечатли журито в лицето на Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу. Докато готвеха под огромно напрежение, претендентите за титлата бяха аплодирани от отпадналите участници от седмия сезон на „MasterChef“ и от близките си.
Вярна на своята еко кауза, Мария заложи на прекрасни български продукти, чийто произход отлично познава. „Ние не сме по-бедни културно и природно от други държави, но не вярваме в качествата, които страната ни има. Надявам се, ще започнем да я пазим, да я обичаме и да я познаваме по-добре“, каза тя.

С менюто си фотографката мина през Черно море, преплува реките, спусна се в низините и се изкачи в планината. Ювелирното й предястие със стриди със сос миньонет, тартар от сьомгова пъстърва и ленен крекер с мус от скариди, предизвика сетивата на журито. С основното си ястие - пшенична сфера с есетра, раци и свински бут, палачинка от коприва и шафранов сос, Мария не само балансира различни вкусове и текстури, а и направи модерен прочит на българската кухня. Финалният, елегантен завършек на вечерята й - мус от диви череши, сладолед с вишновка и махлеб, кръмбъл с маточина и сос от череши, беше вдъхновен от Родопите, където растат кисело-горчивите плодове.

Мартин Банков, най-забавният участник в този сезон, зае второто място, след като се представи достойно с класически ястия с модерен привкус. „Досега готвех за удоволствие, но „MasterChef“ обърна нова страница за мен и ще превърна хобито си в професия“, заяви той. Трети в класирането остана актьорът Стилиян Желязков, който показа безспорни умения в екзотичната кухня. Той стартира с амбициозна трилогия от зарган, но не успя да сготви добре филето уагю в основното си ястие и отпадна преди останалите двама финалисти.