.

 

MasterChef Илиан Кустев е лектор нa GourmEAT the future този уикенд

На 1 и 2 юли в София кулинарно събитие съчетава едновременно фест и вкусни демонстрации и лекции

Слушате MasterChef звезди, фермери и zero waste инфлуенсъри, докато хапвате ястие, създадено с мисъл за околната среда, а в ръка държите коктейл, даже може и без алкохол, посветен на земята и направен с предимно български съставки – така може да изглежда уикендът ви, защото на 1 и 2 юли в София предстои дебютното издание на кулинарното събитие Бакхус GourmEAT the future.

В някакъв смисъл форматът е уникален, защото е едновременно фест с над 30 изложители, но и платформа за съдържание, насочено към бъдещето на храната. Събитието e от 11 до 22 ч. и двата дни, отворено е за домашни любимци и е изцяло безкешово с оглед бързината и хигиената на обслужване: плащанията стават с дебитна или кредитна карта, или с дигитален портфейл (Google Pay, Apple Pay, Revolut и др.).

Бакхус GourmEAT the future ще се проведе в Posta PopUp – комуникативно и чаровно пространство, директно до Столичната митница на ул. Веслец 84 и много близо до спирки на различни видове градски транспорт (метро, трамвай).

Входът между 11-11:30 и двата дни е безплатен.

Срещу 9 лв. за един ден или 15 лв. за цялото събитие (за децата билетите са даже по-евтини, а до 7 г. влизат безплатно) ще може да видите отблизо демонстрационно готвене, да участвате във винена дегустация, да чуете лекции за зелени практики, пълноценно хранене, семейно здраве, бизнес идеи и още много (пълния списък вижте в карето). Лекторите са от България и чужбина, някои имат сериозен световен опит и идват от разнообразни сфери.

Своеобразна приемиера пред публиката ще има за новото жури на MasterChef в лицето на известния готвач Илиан Кустев, който е един от тримата оценяващи в новия сезон на предаването. Двама известни шефове от предходния сезон на MasterChef пък ще готвят на живо: Константин Таквор-Кокера и Тео Владиславов.

Сред другите разпознаваеми лектори са посланикът и двигател на zero waste движението у нас Блажка Димитрова, кулинарният инфлуенсър и автор на книгата "С любов към десерта" Даниела Динева, позната като Hey Daniella в социалните мрежи, и любимката на градинарите-ентусиасти Inka v gradinka. Има и международно присъствие – специално от Германия пристига единствената българка, член на International Sustainability Standards Board – Вероника Пунчева, а сред лекторите е и живеещата в България, но родом от Литва шеф Виктория Балтутите, която наскоро стана единственият инструктор от страната ни, завършил програма "Устойчиви практики в кулинарията" на престижната асоциация World Chefs.

Ето и пълната програма с лекции, работилници и дегустации.

Събота, 1 юли

12:00 ч. - Тео Владиславов: готвене на живо
13:00 ч. - Виктория Балтутите: "Зелените" ресторанти
14:00 ч. - Блажка Димитрова: Устойчиви в кухнята
15:00 ч. - Вероника Пунчева: Скъпо ли е да си еко
16:00 ч. - Инка в Градинка: Зеленинки на балкона
16:30 ч. - Александър Кюркиев: крафт vs. масовка
17:00 ч.- Албина Ясинская: кисело мляко у дома
18:00 ч. - Благой Кузмански: бъдещето на виното

Неделя, 2 юли

 
12:00 ч. - Константин Таквор: готвене на живо:
13:00 ч. - Илиан Кустев: открито за ресторантите
14:00 ч. - Hey Daniella: семейно здраве чрез храна
15:00 ч. - Филип Харманджиев: от фермата до масата
16:00 ч. - Габриела Грозева: хляб с квас у дома
16:30 ч. - Анатоли Ценов: насекомите и бъдещето
17:00 ч.- Димитър Шопов: пълноценно хранене
17:30 ч. - Георги Вълчев: силата на овчето мляко
18:00 ч. - Мария Балева: декорация в дома

Изложителите: нови, устойчиви, атрактивни

За посетителите на място ще готвят някои от най-новите ресторанти на София с концептуална кухня (Unica, Jazu), заведения, които работят с фермерска продукция (Farro Pizza) и с по-редки или оригинални суровини (SoFerments, Вкусът на Индонезия), както и месни, насочени към нулев отпадък (Meatsome).

Към всички участници са зададени изисквания да предложат свои концепции, насочени към устойчивост, иновативни методи, работа с локални продукти и отговорен лов и риболов. Вино на събитието ще има от България и от света, като преобладават етикетите, правени с минимална намеса, включително натурални и органични.

От технологична гледна точка любопитно е, че първата българска AI бира ще присъства, както и иновативно решение за заведения, отменящо нуждата от пластмасови бутилки за вода. Български и чуждестранни занаятчийски производители на джелато, донъти и канелени рулца, подправки, десерти, тахани, зехтини, фермерска продукция, сирене от кашу, кафе, алкохолни и безалкохолни коктейли също ще допринесат за разнообразния облик на събитието.

Бакхус GourmEAT the future е (с)мисъл за бъдещето в бохо атмосфера с индустриален чар, който носи сградата - бивша поща, строена през 30-те години на XX в. Интересно, провокативно и много, много вкусно.