Слушате MasterChef звезди, фермери и zero waste инфлуенсъри, докато хапвате ястие, създадено с мисъл за околната среда, а в ръка държите коктейл, даже може и без алкохол, посветен на земята и направен с предимно български съставки – така може да изглежда уикендът ви, защото на 1 и 2 юли в София предстои дебютното издание на кулинарното събитие Бакхус GourmEAT the future.
В някакъв смисъл форматът е уникален, защото е едновременно фест с над 30 изложители, но и платформа за съдържание, насочено към бъдещето на храната. Събитието e от 11 до 22 ч. и двата дни, отворено е за домашни любимци и е изцяло безкешово с оглед бързината и хигиената на обслужване: плащанията стават с дебитна или кредитна карта, или с дигитален портфейл (Google Pay, Apple Pay, Revolut и др.).
Бакхус GourmEAT the future ще се проведе в Posta PopUp – комуникативно и чаровно пространство, директно до Столичната митница на ул. Веслец 84 и много близо до спирки на различни видове градски транспорт (метро, трамвай).
Входът между 11-11:30 и двата дни е безплатен.
Срещу 9 лв. за един ден или 15 лв. за цялото събитие (за децата билетите са даже по-евтини, а до 7 г. влизат безплатно) ще може да видите отблизо демонстрационно готвене, да участвате във винена дегустация, да чуете лекции за зелени практики, пълноценно хранене, семейно здраве, бизнес идеи и още много (пълния списък вижте в карето). Лекторите са от България и чужбина, някои имат сериозен световен опит и идват от разнообразни сфери.
Своеобразна приемиера пред публиката ще има за новото жури на MasterChef в лицето на известния готвач Илиан Кустев, който е един от тримата оценяващи в новия сезон на предаването. Двама известни шефове от предходния сезон на MasterChef пък ще готвят на живо: Константин Таквор-Кокера и Тео Владиславов.
Сред другите разпознаваеми лектори са посланикът и двигател на zero waste движението у нас Блажка Димитрова, кулинарният инфлуенсър и автор на книгата "С любов към десерта" Даниела Динева, позната като Hey Daniella в социалните мрежи, и любимката на градинарите-ентусиасти Inka v gradinka. Има и международно присъствие – специално от Германия пристига единствената българка, член на International Sustainability Standards Board – Вероника Пунчева, а сред лекторите е и живеещата в България, но родом от Литва шеф Виктория Балтутите, която наскоро стана единственият инструктор от страната ни, завършил програма "Устойчиви практики в кулинарията" на престижната асоциация World Chefs.