.

 

Моята цел в „MasterChef“ е да продължавам да популяризирам здравословното хранене

Родената в Пловдив шеф Силвена Роу се превърна в най-популярната кулинарка в България, след като стана част от журито на „MasterChef“. В момента дели времето си между България, където снима новия сезон и Дубай, където притежава ресторанти. Защо още не е видяла първата си внучка, с какви храни тя и майка й не губят младостта си, с каква ваксина се имунизира и какви изненада ни готви най-популярното готварско предаване Chef Роу разказа откровено и без задръжки пред woman.bg.

-Все повече стават вашите млади следовници в полза на здравословното хранене. Има ли такива и в „Мастършеф“?

-Аз се завърнах в България, за да популяризирам здравословното хранене. Моята идея беше да запаля колкото се може повече хора за живот, който те кара да летиш, да се чувстваш непобедим. Няма как да не преживяваме загуби - на работа, на пари и т.н, но ако се храниш добре, винаги ще имаш енергия - за нова работа, ново предизвикателство. Клетките в организма ни си говорят с нашия мозък, това е доказано. Вижданията ми за супер храните се радват на голяма подкрепа в България, като че хората са ме чакали. В България се чувствам посланик на здравословната, но вкусна храна и това е истинска благословия. Моята цел в „Мастършеф“ е да продължавам да образовам в тази насока. В новите епизоди ще говорим за веганството и растителната храна. Защо да ядем захар, като тя е най-големият убиец? Нямаш нужда от нея, тя ти дава моментно удоволствие. Изстрелва те нависоко, но когато ефектът й премине, падаш на земята. И после пак трябва да ядеш захар, за да ти е добре. Тя е като дрогата. Аз обичах захарни изделия, но вече не ям. Спрях ги и загубих доста килограми. И високият си холестерол коригирам само с хранене, така може да постъпвате и при високо кръвно налягане. Не съм лекар и ако имам сериозни проблеми, ще отида на преглед. Моята цел обаче е да не стигам дотам. Никой не познава моето тяло, така както аз го познавам. Спя също така по 10 часа на вечер, а сутринта започвам деня с два часа йога. Вярвам, че организмът може да се научи да бъде млад отново. Благодарение на начина си на живот аз още не съм в менопауза.

-„Мастършеф“ не губи популярност, въпреки че излъчва вече шест години, на 23 февруари предстои да започне седмият сезон. Каква е причината според вас-атрактивното жури, нахъсаните за победа участници или рецептите, които са винаги нови?

- Наистина, има огромен интерес и много участници с хъс. За това спомогна и карантината-ресторантите затвориха, хората си останаха вкъщи, започнаха да готвят и откриха таланта си. Пък нека бъдем честни - наградата от 100 000 лева също не е малка мотивация, особено сега, когато хората загубиха много пари. Миналогодишният шампион Ивайло Спасов тази година ще отвори заведение и ще превърне мечтата си в реалност. Титлата „Мастършеф“ също е голяма чест. През новия, седми сезон ще пътуваме благодарение на ястията из целия свят. Ще покажем индийска, мексиканска, японска, френска и руска кухня, за да може нашите зрители да научат много нови неща. Предаването е много популярно и е най-известният световен кулинарен формат, който се излъчва в над 60 страни. Била съм гост в журито и в други страни. Очаквам и този сезон да имаме рекордна гледаемост, защото зрителите пак са си у дома, понеже заведенията не работят. В предаването ще видите една прекрасно сервирана и приготвена храна с изобилие от цветове и текстури и пълни с позитивизъм и хъс участници.

-Преди години бяхте споделили, че биологичната ви възраст е 36 години благодарение на биохакинга. Продължавате ли да я следите и на колко сте сега?

-Да, продължавам. Възрастта ми варира - от 34, през 36 до 38 години според начина на живот, който водя в момента. Проверявам биологичната си възраст веднъж в годината със специални изследвания, не само на клетъчна основа, но с тестове на кръвта, косата и кожата. Те се изпращат в специализирана лаборатория в Сан Диего, САЩ. Аз отдавна съм свикнала да живея по този начин - с желанието да бъда млада, да подмладявам организма си. Не става дума да се изживяваш като секссимвол или красавица, а чисто и просто да си човек, пълен с енергия и желание за живот. Или както казват французите да изпитваш Joie de vivre или радост от живота. Трябва да имаш желание да скочиш от леглото и да кажеш: „Ау, нов ден! Какво ще стане днес? Какво ще постигна?“

-Може ли благодарение на биохакинга да се спасим от вирусите?

-Разбира се, че може и аз затова толкова често говоря по въпроса в сутрешния блок на bTV и в „120 минути“. Това е моя любима тема, защото твърдо вярвам в принципа, че човек е това, което яде. Короната удря всекиго по различен начин. Като изключим високо рисковите групи като диабетици, онкоболни и астматици, хората със затлъстяване и сърдечни заболявания, останалите биват атакувани от вируса според начина им на живот. Имаш ли силна имунна система, ще се справиш много по-добре с този вид заболяване. Ако нямаме имунните сили да се защитим, сме лесни жертви. А имунните сили идват от енергията, която получаваме от храната. Ако в една кола сипеш хубав бензин, тя ще лети, но ако сложиш евтина газ ще се задавя, ще дими и даже може да спре. Защо хората поддържат колите си така добре, а себе си не хранят правилно? Аз съм абсолютно убедена, че ако се храним добре, можем да се преборим с вируса или поне да имаме шанс да оживеем.

-И кой е добрият бензин?

-Храната на растителна основа, защото тя е пълна с фибри. Трябва ни храна, която да ни дава сила, а не просто да ни наяжда като захарта и червеното месо. То също може да се хапва, но рядко. Препоръчвам да съобразяваме дажбата месо с килограмите. Ако сте 100 килограма, яжте 100 грама месо и нито грам повече. Но много хора прекаляват. Аз ям и много супер храни с антиоксиданти. В новия сезон на „Мастършеф“ ще вляза с една бутилка със странно съдържание, в която е разтворена смола от рода на тамяна. Тази смола има магически свойства, но е трудна за намиране. Внася се предимно от Йемен, Етиопия и Оман, и е доста скъпа. Разтварям малките топчета във водата, която потъмнява. Течността предпазва от рак и помага за отслабването на черния дроб, който при много хора е доста затлъстял. Всички болести започват от червата и ако нашият чревен тракт има добра флора, добри бактерии, няма да се разболеем.

Цялото интервю четете тук.