.

 

Назад към природата с „MasterChef“

Хоби-готвачите ще впечатлят журито с шедьоври от растителни продукти и къмпинг-гурме

Всеки добър кулинар може да създаде вкусно ястие с изобилие от продукти, но само истинските майстори са в състояние да сътворят шедьовър без да разполагат с богатство от съставки. Затова „MasterChef“ ще изправи участниците в кулинарното шоу пред серия тежки изпитания - те ще трябва да покажат на какво са способни, като разполагат с ограничени ресурси и с минимални удобства.

Първата им задача ще бъде да работят само с растителни продукти - основно варива, кореноплодни, плодове, зеленчуци и ядки. В процеса на готвене ще трябва да отворят две кутии, за чието съдържание не подозират и задължително да го вложат в своите презентации. Голяма част от участниците не се радват на поставената задача, други са стресирани, а най-малко са тези, които оценяват по достойнство предизвикателството.

Веган предизвикателството ще вдъхнови Chef Силвена Роу да разкаже за любимите си ястия без животински продукти, а Chef Петър Михалчев - да разкрие тайната на азиатска съставка с необичайно „поведение“. Повечето участници ще се впуснат в изпитанието със страст. Те ще демонстрират приключенски дух, ще изпитат границите на възможностите си и ще покажат, че растителната храна може да бъде не само здравословна, но и апетитна. Един от тях ще покори журито с модерна презентация и ще получи значката за имунитет.

Стрес тестът ще свие още повече ресурсите, с които хоби-готвачите разполагат, ще ги изтръгне от цивилизацията и ще ги захвърли сред природата. С ограничени средства за топлинна обработка и минимум прибори те ще трябва да готвят като къмпингари и да пресъздадат красотата на околния свят в един тиган. Липсата на обичайните удобства ще отключи креативността им, а журито ще се наслади на отлично аранжирани, многокомпонентни ястия. Със задачата няма да се справят единствено онези, които предпочитат комфорта на градската среда и никога не са разпъвали палатка.

Един от участниците в стрес теста ще получи специално поръчение от Chef Михалчев, а именно да приготви такова гурме къмпинг ястие, което да омае Chef Роу. Причината е признанието на огнената дама, че не обича да ходи на къмпинг и че получава уртикария при мисълта за полеви условия. 

В предстоящия Master клас участниците ще потънат в дълбоките води на славянската кухня. Гид в кулинарното приключение ще бъде сладкодумната Chef Наталия Хитрина, която пристига в България в началото на деветдесетте години и открива ресторант с автентична руска и кавказка кухня. Под нейно ръководство участниците ще готвят с видимо удоволствие, при минимален стрес, но само един от тях ще изпълни точно традиционната рецепта и ще спечели последната Master-престилка за сезона. 

Лежерното настроение в кухнята рязко ще отстъпи на истински екшън в сряда, когато предстои необичайна отборна битка и Chef Силвена Роу ще сложи началото й с мощна тромба. Последвалата елиминация ще се превърне в екстремно състезание за оцеляване, а бързината, сръчността и техничността ще се окажат решаващи. Един от участниците ще отпадне, а седмина ще продължат към финала и приза от 100 000 лева.

За седма поредна година радио N-JOY посреща всички фенове на добрия вкус в обедната си рубрика „MasterЗона“. Всеки делничен ден от 12:30 ч. слънчевата водеща Нейа води слушателите на кулинарни пътешествия, представяйки им апетитни рецепти и интересни срещи с майстор готвачи. В рамките на обедния ефир феновете на радиото ще могат да чуят новини от актуалния сезон на MasterChef България и ще се вдъхновят със свежи идеи и рецепти за вкусотии, които да приготвят у дома.