.

 

Николай, Цветомира, Станислав и Лъчезара влизат в решителна битка за място на финала на MasterChef с ястие от мозък с ягоди и кулинарен маратон

Гледайте в понеделник от 21:00 часа по bTV

В понеделник от 21:00 часа полуфиналът на MasterChef по bTV ще изпита Лъчезара, Цветомира, Станислав и Николай с комбинацията от мозък и ягоди. Четиримата любители кулинари ще получат един последен урок от тежката артилерия на професионалистите, а кулинарният маратон, през който ще преминат, за да впечатлят Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки, ще опъне нервите им до край. Само на крачка от престижната титла, голямата награда от 100 000 лева и курс в Le Cordon Bleu в Лондон, шоуто ще се раздели с една кулинарна звезда, за да сформира тройката финалисти.

Влизайки в играта уверен в способностите и наученото, Николай иска да даде заявка, че е готов да премине от стараната на професионалистите и да превърне кулинарията в основно занимание. За Цветомира това е битката, която ще докаже, че ако преодолееш напрежението, можеш да заслужиш място сред най-добрите. Най-важният ден за Зара ще бъде съпроводен с много емоции и надежди, а Станислав ще разчита на целия си арсенал и амбиция, за да сложи „всичко под ножа”. Но Лео Бианки им е подготвил изненада.

На полуфинала кутиите на MasterChef ще бъдат две – една за хоби-готвачите и една – за „тежката артилерия” на професионалистите. Chef  Токев и главният готвач на неговия ресторант - Chef Иванов, Chef Михалчев и дясната му ръка – Chef Петков ще направят демонстрация на планиране, въображение, техника, комбинативност и самообладание, за да вдъхновят любителите за битка до край. Експертите ще разполагат с телешки мозък, козунак, бели аспержи, ягоди, лайм, козе сирене, горчица, грах и бейби спанак, както и с 30 минути, за да пренесат състезателите и зрителите на bTV в реалната обстановка на елитен ресторант. От своя страна Лъчезара, Цветомира, Станислав и Николай ще наблюдават от близо действията на менторите си, ще могат да опитат творенията им, а след това да изберат дали да ги повторят, променят или да приготвят нещо авторско със същите продукти.

Странната комбинация от вкусове ще бъде превърната в истински шедьоври в умелите ръце на професионалистите, а любителите ще попиват „приложна магия” и стратегия. Chef-овете ще покажат, че трябва да подбереш ястието така, че да е вкусно, интересно, поднесено с финес и в перфектно структурирано време. Те ще събират и претворяват идеи, ще напасват вкусове и ще подреждат чинии на световно ниво. В края на своя половин час Николай, Зара, Станислав и Цветомира ще поднесат на журито глазиран мозък с брускети, ягоди и майонеза от мозък, таяки с мед и ягоди, глазиран мозък с козе сирене и сос от ягоди и паниран мозък мариновани ягоди и маслено горчичен сос. Дали учениците ще надминат учителите си, ще покажат ли собствения си стил и мислене или ще предпочетат да не рискуват и да повторят точната рецепта, зрителите ще видят в понеделник от 21:00 часа в MasterChef по bTV.

В последното готвене преди големия финал на MasterChef по bTV хоби-готвачите ще преминат през кулинарен маратон. За да разгърнат пълния си потенциал, Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки ще им дадат пълна свобода в избора на продукти и рецепти. Те ще готвят 2 часа и 15 минути, а победителят от кутията ще има още 15 минути бонус. Ще могат да презентират ястието си във всеки момент, а след това ще се върнат да продължат, докато журито не прецени, че това, което са поднесли е достатъчно добро, за да ги изведе на финал. Първите трима ще се борят за титлата, 100 000 лева и курс в Le Cordon Bleu в Лондот, а четвъртият ще се раздели с престилката си.

Спортен дух, добро планиране, различни подходи при пазаруването, заготовките и фокуса върху една или няколко рецепти ще се комбинират в първокласни ястия. Полуфиналистите ще приготвят тарт с крем от сирена и морски дарове, терин от гъши дроб с карамел, говеждо бон филе с патешки дроб и сос от горски плодове, жабешки бутчета със сос от магданоз и пюре от чесън, свинско филе с гриловани аспержи, гъби и печен картоф, морски дарове със скаридено олио, аспержи и ориз, говеждо бон филе с патешки дроб върху пюре от патладжан, поширани аспержи и карамелизиран ананас, филе от лаврак със скариди и зеленчуци, милфьой с бисквитки от ядки, крем от синьо сирене и шоколад и сьомга татаки. Смелите идеи, фини вкусове и впечатляваща презентация ще изведат трима на финала. А кой ще се раздели с мечтата за титлата MasterChef на България, 100 000 лева и стипендия за Le Cordon Bleu в Лондон, зрителите ще видят в понеделник от 21:00 часа по bTV.