.

 

Още един чужденец се раздели с "MasterChef"

След ливанеца Елиас и рускинята Виктория, сирийката Мая Зухди напусна кулинарното шоу

Екстремна елиминация сложи точка на участието на още един чужденец в „MasterChef“. Сирийката Мая Зухди сe раздели с най-доброто кулинарно шоу, след като преди нея от легендарната кухня си тръгнаха ливанецът Елиас Абуд и рускинята Виктория Капитонова. Напускането на участничката, която е родена в Дамаск, но в последните години живее в България, предизвика силни емоции и сълзи в очите на конкурентите й. „Твоят темперамент и страст в готвенето ще липсват на всички“, каза Chef Петър Михалчев на Мая, която се бори достойно с кулинарните предизвикателства.

Първият етап от елиминацията се превърна в екстремно състезание за сръчност и бързина. Хоби-готвачите получиха четири задачи - да избият 300 милилитра сметана с тел; да филетират три портокала; да рендосат три глави лук; да обелят три ябълки и да ги почистят от семките. Пръв се справи рентиерът Александър Петров и така се спаси от отпадане.

Останалите участници продължиха битката за мястото си в „MasterChef“ като приготвиха хапки с три различни вкуса, сред които един традиционно български. „Да направиш цяло ястие с разнообразни аромати и текстури върху площ от 4-5 сантиметра въобще не е лесно“, коментира Chef Андре Токев преди хоби-готвачите да се впуснат в задачата.

Актьорът Стилиян Желязков удиви журито с феноменална презентация на мини шопска салата, изпълнена с палитра от сложни техники, бонбон от риба тон и скариди, и жабешко бутче с шафранов сос. Шофьорът Мартин Банков също получи аплодисменти за своите три вида хапки - боб с мини кюфте и хрупкаво хлебче; карпачо с каперси и краставичка; патешки дроб с лимонов сос и смокиня, всички изпълнени в перфектни коктейлни размери. Мая се справи отлично с хапките с тартар от сьомга и с мини десертите с лимонов кърд, но не успя да постигне традиционния български вкус с рулцата си с маринован заек, кисело мляко и чубрица, и си тръгна от „MasterChef“.

Разделени в два конкурентни отбора, хоби-готвачите премериха сили и в необичайна щафетна битка. Начело на червените застана студентът по право Теодор Колев, а сините оглави домакинята и майка на три деца Цветелина Томиъм. Изискването към тях беше да приготвят брънч меню с три ястия - солено с месо, солено веган и сладко без захар, като вложат и един компонент с дълбоко пържене.

Капитаните измислиха ястията и започнаха да готвят без контакт със съотборниците си. На двайсетата минута те предадоха „щафетата“ на първия от тях и имаха само 15 секунди, за да му разкрият ключова информация за менюто. Объркването и хаосът в кухнята не закъсняха. Червените обаче се справиха по-добре и спечелиха състезанието благодарение на бързината и съобразителността на фотографката Мария Жекова, която в последния момент „сглоби“ три презентации.