.

 

Първата кутия на MasterChef предизвиква с българска национална кухня

Победителите ще учат в MasterClass на chef Силвена Роу. На 11 март от 21:00 часа в "MasterChef" по bTV

На 11 март от 21:00 часа по bTV 16-те топ хоби-готвачи на MasterChef ще вдигнат първата си кутия в шоуто на добрия вкус, а грешките им няма да останат без последствия. За първи път те ще могат да използват новия, още по-богат склад в най-голямата кухня в България. А той ще предложи всичко необходимо за приготвянето на ястия, достойни за първокласен ресторант. Гладиаторите ще трябва да измислят модерни рецепти, базирани на българската национална кухня, а след това ще имат честта да се докоснат до есенцията на „храната на бъдещето“ в MasterClass на Chef Силвена Роу.

Chef Андре Токев, Chef Петър Михалчев и Chef Силвена Роу ще посрещнат хоби-кулинарите по стара българска традиция – с хляб, сол и мед. Легендарната кутия крие предизвикателството на националната ни кухня, а творческата свобода ще им позволи широко поле на действие. 16-те претенденти за титлата MasterChef и наградата от 100 000 лева могат да приготвят и „рецептата на баба“, но пречупена през собственото им въображение. А залогът ще бъде мотивиращ. Този път взискателното жури ще опита всички ястия. Трите най-добри ще се борят за значката за имунитет в предстоящия MasterClass, а трите най-неубедителни ще пропуснат отборната битка и ще отидат директно на елиминация. 16-те хоби-готвачи ще разполагат с 10 минути за избор на продукти и 90 минути, за да приготвят впечатляващо ястие.

Гладиаторите ще сравнят новия склад на MasterChef със „страната на чудесата“, но Chef Силвена Роу ще очаква всеки продукт от препълнените с връх кошници да бъде използван по предназначение. Журито ще помечтае за зашеметяваща баница и тутманик, а Chef Токев ще подчертае, че най-важно за състезателите е да подберат рецептата спрямо технологичното време за готвене. Топ кулинарите ще опитат „жестоки“ пълнени чушки, модерна мусака с гел от мляко, елегантен друсан кебап , агнешки изкушения, веган „бургер“ и постна деконструирана сърма. Разбира се, и няколко вида хляб, защото той неизменно присъства на българската трапеза. Но само трима души ще успеят да стъпят на основата на националната ни кухня и да създадат нещо ново, достойно за кухнята на MasterChef. Кои ще бъдат те и на кого ще бъде дадено допълнително предимство, зрителите ще разберат в понеделник от 21:00 часа по bTV.

В първия MasterClass за сезона, тримата „победители“ в кутията на MasterChef ще имат „помощници“ – тримата, представили се най-неубедително. Разбира се, и за тях ще има добра новина – двойката, която успее да пресъздаде най-точно ястието на професионалиста, ще получи освен имунитет, и спасение от елиминация. А урокът ще дава човек, който редовно посреща в ресторанта си кралски особи на едно от  местата с най-луксозни заведения по света- Chef Силвена Роу. Тя ще покаже есенцията на „храната на бъдещето“ под формата на апетитна веган шоколадова торта.  Според самата нея, неконвенционалното сладкарство крие много „подводни камъни“, тъй като заместващите растителни продукти променят структурата на компонентите. Най-важното за участниците е да внимават, да учат бързо и да се овладяват в напрегнати ситуации.

Претендентите за титлата MasterChef и голямата награда от 100 000 ще научат ценни уроци от журито. Например, че за пяна от кисело мляко не е необходим сгъстител, тъй като съдържа лецитин и няколко оборота с пасатор са му напълно достатъчни. Аранжирането на продукти с еднакви цветове не прави ястието по-апетитно,  а представянето на красивата чиния трябва да се прави с изящни думи. Уникалните подправки като смардалата трябва да се превърнат в национална гордост, а ако ястието „пее“, то се консумира с повече сетива.

Сладко ли ще е посрещането с хляб и сол, по какво си приличат българската и македонската кухня и лесни ли са за изпълнение националните ни ястия? Как „супер плодовете“ годжи бери се вписват в традиционните ни рецепти, по колко пълнени чушки „на мама“ хапва Силвена Роу и каква е тайната да се командва един мъж? Колко е важно да се доверяваш на отбора в кухнята, да прецениш времето за изстиване на блатовете и стягане на ганаш? Кой ще грабне първия имунитет и кой ще отиде на елиминации, феновете на добрия вкус ще видят на 11 март от 21:00 часа в MasterChef по bTV.