.

 

Първият български представител в кулинарните Оскари – Chef Петър Николов, приготвя десерт със соев сос в MasterChef

В понеделник от 21:00 часа по bTV

В понеделник от 21:00 часа MasterChef по bTV ще покаже, че съдбата обича смелите като постави 14-те топ хоби-готвачи на България пред избора да поемат риск или да играят на сигурно. Защото дори една грешна стъпка може да те изхвърли от играта, но пък рискованите инициативи водят до гениални открития. Първият български представител в кулинарните Оскари – Bocuse D`Or – Chef Петър Николов ще демонстрира на гладиаторите как се приготвя чийзкейк със соев сос, аа ароматното манго ще отнеме престилката на един от тях.

Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки ще предизвикат кулинарните гладиатори с два варианта на кутията на MasterChef. Изборът между явна сигурност и скрит риск ще извади на повърхността емоционалните спомени на пожарникаря Станислав Райчев, който е рискувал живота си, за да спаси деца в горяща сграда. Махмуд ще сподели пред зрителите на bTV за трудното решение на баща му да напусни Кувейт с пет деца през 90-те години на миналия век, а Даниел ще разкаже как е бил пометен от лавина и е преосмислил мечтата си за професионална реализация в ски спорта. Тези, които изберат продуктите на сигурността – хляб, лимон, лук, спанак, пъстърва, чесън, яйца и рикота – ще разполагат с 30 минути, за да приготвят шедьовър. Колегите им, готови да излязат от зоната на комфорт ще разполагат с 15 минути повече, за да съчетаят интересни продукти със стабилна доза знания и креативност. Строгото, но справедливо жури ще подчертае, че тази задача ще покаже потенциала им, а деликатните продукти крият сериозен риск да бъдат унищожени и да повлекат кулинаря след себе си.

Претендентите за титлата MasterChef, голямата награда от 100 000 лева и курс в Le Cordon Bleu в Лондон ще използват вяка мотивация и стратегия, за да се класират сред тримата лидери. Докато Даниел „вижда“ готовото ястие още преди да е съставил план за действие, а Аспарух избистря концепция как да посвети творението си на българските учени, то Кристиана ще реши, че като дразни и досажда на останалите ще спечели значително предимство. Вниманието към детайла, структурираната и точна работа, хармонията между вкусовете и различните техники ще отличат трима хоби-готвачи, а този който блесне сред тях, ще получи възможността да спаси някой от елиминации.

За следващото предизвикателство в кухнята на MasterChef по bTV ще влезе един от най-добрите професионалисти в България – Chef Петър Николов. Той е първият български представител в кулинарните Оскари – Bocuse D`Or и жури на национално ниво, оценява и в Националната кулинарна купа на България, а същевременно е главен готвач в един от 5-звездните хотели в столицата ни. Той ще демонстрира на кулинарните гладиатори нестандартната рецепта за чийзкейк с шоколад, карамел, плодове и соев сос. Приготвянето на пандишпан с мача крие своите тайни зад привидно лесната техника, а ганажът, карамелът и ананасът със соев сос ще впечатлят хоби-готвачите с нетрадиционното решение и отличния вкус. Но когато дойде моментът да се разделят по двойки, да обединят сили и записки, за да повторят техничната рецепта само за 30 минути, иновативният десерт ще придобие други измерения. Защото двойката, която представи най-несполучливо ястие, ще отиде на дуел. Екипи от добре сработени части, перфекционисти и чистници ще мерят сили за високата оценка на журито и Chef Николов, а най-добрите ще бъдат допълнително поощрени.

Двама хоби-готвачи ще се изправят един срещу друг в напрегната елиминация, която ще отнеме престилката и мечтата за титлата MasterChef, голямата награда от 100 000 лева и курс в Le Cordon Bleu в Лондон. Предизвикателството пред тях ще бъде да превърнат манго в забележително ястие за 45 минути. Притеснени от ситуацията и амбицирани да впечатлят журито, те ще подходят по различен начин. Единият ще заложи на многокомпонентно ястие с пуешко и скариди, а другият – на деликатен крем в ефектна кокосова аранжировка. Кой ще се възползва по-добре от уменията си и ще спечели похвалите на Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки, зрителите ще видят в понеделник от 21:00 часа в MasterChef по bTV.