.

 

Рецепта за Великденски зайчета

Рецепта на Събина Косева

Продукти за 1 доза (около 500 гр. тесто):

275 гр. брашно + още малко за разточване
7 гр. суха мая (1 пакетче)
1 яйце
125 гр. топло мляко
50 гр. захар
50 гр. разтопено масло
настърганата кора на 1 лимон
щипка сол
1 разбито яйце за намазване

Начин за ръчно приготвяне на тестото:

1. Поставете брашното на масата и направете кладенче.
2. Разтворете маята и яйцето в топлото мляко.
3. Сложете край кладенчето захарта, солта и мазнината.
4. Размесете около една трета от брашното с млечната смес.
5. Добавете захарта и солта и размесете останалото брашно с останалата млечна смес.
6. Добавете мазнината след като цялата млечна смес е поета от брашното.
7. Месете тестото докато започне да се отлепя от ръцете и масата.
8. Откъснете малко парче от тестото и разтеглете на тънка кора. Ако не се скъса е готово.
9. Не добавяйте друго брашно докато месите, за да не стане тестото твърдо.
10. Оформете топка и оставете между две кърпи, покрити с фолио за 30 мин.
11. След 30 мин. натиснете тестото, за да изкарате освободените газове.
12. Тестото е готово за оформяне на различни форми.

Начин за машинно приготвяне на тестото:

1. Разтворете маята и яйцето в топлото мляко.
2. Поставете в машината и включете. Добавете една трета от брашното, захарта и солта. Добавете останалото брашно.
3. След като се оформи тестото, добавете мазнината.
4. Месете докато тестото започне да се отлепя от стените и разтеглете малка част от тестото на тънка кора. Ако не се скъса - е готово.
5. Оформете топка и оставете между две кърпи покрити с фолио за 30 мин.
6. След 30 мин. натиснете тестото, за да изкарате освободените газове.
7. Тестото е готово за оформяне на различни форми.

Начин на приготвяне на Великденските зайчета:

1. Претеглете след първото втасване едно парче от 50 г. и едно парче от 100 г. от тестото и ги оформете на топки.
2. Оставете за 10 мин. да втасат покрити с кърпа и фолио
3. Оформете по-голямото в продълговата форма за тялото.
4. Оформете второто половината в продълговата форма , а другата половина в топка. Това е главата с ушите.
5. Поставете двете една до друга и оформете зайчето.
6. Оставете за 45 мин. да втаса под кърпа и фолио или в шкаф за втасване.
7. Намажете с разбитото яйце и отрежете с ножица, за да оформите ушите и опашката.
8. Печете 12 мин. на 200 С.