.

 

Рецепта за Захарен хляб

Вижте едно страхотно предложение за Великден от Събина Косева

Продукти за 1 доза (около 500 гр. тесто):

275 гр. брашно + още малко за разточване
7 гр. суха мая (1 пакетче)
1 яйце
125 гр. топло мляко
50 гр. захар
50 гр. разтопено масло
настърганата кора на 1 лимон
щипка сол
1 разбито яйце за намазване

Начин за ръчно приготвяне на тестото:

1. Поставете брашното на масата и направете кладенче.
2. Разтворете маята и яйцето в топлото мляко.
3. Сложете край кладенчето захарта, солта и мазнината.
4. Размесете около една трета от брашното с млечната смес.
5. Добавете захарта и солта и размесете останалото брашно с останалата млечна смес.
6. Добавете мазнината след като цялата млечна смес е поета от брашното.
7. Месете тестото докато започне да се отлепя от ръцете и масата.
8. Откъснете малко парче от тестото и разтеглете на тънка кора. Ако не се скъса е готово.
9. Не добавяйте друго брашно докато месите, за да не стане тестото твърдо.
10. Оформете топка и оставете между две кърпи, покрити с фолио за 30 мин.
11. След 30 мин. натиснете тестото, за да изкарате освободените газове.
12. Тестото е готово за оформяне на различни форми.

Начин за машинно приготвяне на тестото:

1. Разтворете маята и яйцето в топлото мляко.
2. Поставете в машината и включете. Добавете една трета от брашното, захарта и солта. Добавете останалото брашно.
3. След като се оформи тестото, добавете мазнината.
4. Месете докато тестото започне да се отлепя от стените и разтеглете малка част от тестото на тънка кора. Ако не се скъса - е готово.
5. Оформете топка и оставете между две кърпи покрити с фолио за 30 мин.
6. След 30 мин. натиснете тестото, за да изкарате освободените газове.
7. Тестото е готово за оформяне на различни форми.

Начин на приготвяне на Захарния хляб:

1. Смесете 80 гр. начупени бучки захар (ако намерите специалната перлена захар използвайте нея) с 10 гр. разтопено масло.
2. Един захарен хляб се състои от 320 гр. тесто + 90 гр. начупена захар с масло + 100 гр. тесто за завиване, за да не изгори захарта при печенето.
3. Премерете двете части от 320 гр. и 100 гр. тесто и омесете до топки. Омесете захарта с  320 гр. тесто и оставете двете топки 30 мин. да втасват под кърпа и фолио.
4. Разточете малката топка до кора с дебелина около 2 мм.
5. Омесете топката със захар още веднъж и поставете в центъра на разточената кора. Завийте добре с кората тесто, за да предпазите захарта от изгаряне.
6. Обърнете топката с гладката страна нагоре и поставете в омаслена тавичка за 45 мин. да втасва под кърпа и фолио или в шкаф за втасване.
7. Намажете с разбитото яйце направете разрези по желание.
8. Поръсете разрезите с начупени бучки захар (или перлена захар)
9. Оставете още 15 мин. да втасва.