.

 

Ресторантьорът Явор Сарафов: "В MasterChef мога да гледам през малко по-различна призма"

Днес в „Преди обед“ гост на Деси и Сашо бе шефът на шефовете Явор Сарафов, който през новия сезон ще бъде част от журито в кулинарното предаване „MasterChef”. Явор е завършил право, но никога не е практикувал професията юрист. От 30 години се занимава с търговия, обожава храната и дори определя себе си като лаком. Фен е на уличната храна, обожава хубавото вино и изненадите. Кара ски, практикува кайтсърф, обича ветроходството и да се гмурка. Има две деца, които вървят уверено напред в своето развитие и с чиито постижения и награди се гордее.

 

За поканата да бъде част от новото жури в “MasterChef”, Явор разказва – „Първоначално отказах, защото имах много ангажименти. Но след като споделих за поканата със своя партньор и близък приятел Chef Виктор Ангелов, той ме посъветва „да скоча в тигана“, защото е супер предизвикателство. Приех да участвам, защото така съм устроен – винаги искам нови предизвикателства, нови начинания. В MasterChef мога да гледам през малко по-различна призма - като ресторантьор, консуматор и като бизнес мениджър, дали искам такива хора да работят за мен. Гледам участниците като личностни качества, които притежават, техническа подготовка и от трета страна – в каква степен всеки един от тях е готов за това предизвикателство. За тези от тях, които искат да продължат да се развиват в тази посока, съм готов както да им покажа какво се случва в действителност в една кухня, така и да им подам ръка и да предам своя опит в нещо, в което искат да се развиват.“

„Аз управлявам процесите, в които работят chef-овете. Мога да готвя, правя го по-скоро за удоволствие. Имам доста добра теоретична подготовка.“ допълва Сарафов и не крие, че за да си добър търговец в България е необходимо добър нюх, много късмет и с много работа.

 

За своята дългогодишна връзка с правото, Явор разказва – „Записах право, защото ми изглеждаше романтично и интересно, харесвам концепцията за пледоариите, за защита на невинните. Записах право, но в 5 курс, втори семестър, ме скъсаха по наказателно право и захвърлих всичко, защото в този момент имах дете и много работа. 15 години по-късно записах отново и този път завърших. Правото дава много, особено на хора, боравещи с документи, затова съм щастлив, че записах и завърших тази специалност.“

Голямата любов на Явор, обаче, се оказват бизнесът и храната. Сарафов не крие, че обича да пътува и навсякъде по света да опитва нови неща. В един момент от живота му, когато е на около 37 години, се налага да поведе борба с килограмите, за което се доверява на д-р Емилова. С много воля Явор успява да свали цели 26 килограма. Днес смята, че няма вредни храни, а вредни количества.

Свободното време на Явор е добре уплътнено с любимите му занимания. Два-три пъти в седмица играе на тенис на маса. Всички останали хобита се практикуват често, защото са свързани с удоволствието от смяна на локацията, хубава компания и храна.

В студиото на „Преди обед“ и рубриката "Да, Шеф!" той приготви салата от хумус и млад спанак.