.

 

Шеф Силвена Роу: Аз съм прозрачна! Нямам две лица

Силвена Роу е известна на световната кулинарна сцена като „кралицата на вкусното и здравословно хранене“. Родена е в България, но на 19 години се мести в Лондон, където стартира кулинарната си кариера. Бързо се нарежда сред топ готвачите във Великобритания, където открива високо оценения от критици ресторант Quince в The Mayfair Hotel’s. Тя е автор на шест от най-продаваните кулинарни книги, писала е кулинарни статии в „Гардиън“. Популярна е и с участието си в множество кулинарни предавания. Готвила е изтънчени вечери за известни личности в Лондон – от кралски особи до рок звезди като Тина Търнър и Шер.

За втора поредна година Chef Силвена Роу e жури в MasterChef България. Целта й е да променя и обогатява живота на хората с храната, която може да им предложи, както и да ги запали по здравословното хранене. За силата на духа и удовлетворението от постигнатото, за превръщането в role model, както анализ на Chef Роу за развитието на кулинарията в България и света четете в сп. „Жената днес“. То е на пазара от днес, а на корицата му грее една истински силна и успешна жена – Chef Силвена Роу.    

Г-жо Роу, постигнала сте изключителни професионални успехи в един мъжки свят, където жените готвачи на топ позиции са рядкост. Каква е вашата рецепта за успех?

Да, работя в труден мъжки свят, пълен с много тестостерон, мускули и доста физическо насилие, а и усилие. Като жена трябва да съм много силна, защото не мога да си позволя мъжете да ме видят като по-слабия пол. Проблемът е, че ако е силна една жена, на мъжете не им е приятно. Те очакват от жените да са слаби, да се предават лесно, да не им бъдат конкуренция и да не им създават главоболия и спънки. До ден-днешен се налага в кухнята да ръководя като генералша – и това не е лесно!

Когато заработих в Дубай, няколко години ми беше трудно. Работех с мъже готвачи от Египет, Индия, Бангладеш, Пакистан, а те въобще не искат да приемат насоки от жена. Камо ли да бъда техният главен готвач. В моята сфера подобни проблеми не са рядкост, но съм преодоляла отдавна този вид предразсъдъци и не губя време да се ядосвам. Гледам напред и съм коректна към колегите.

И преди беше стресиращо, но сега – още повече, в тази ковид-ситуация. Слава Богу, ресторантите ми вървят добре, пълни са – заради високото качество на храната и новите преживявания, които сътворявам за посетителите. Един ден предлагам висок клас италианска храна, в друг ден суши, например, после е веган и т.н.

Преди време споменахте, че участвате в българския MasterChef, за да запалите хората по здравословното хранене и така да промените живота им. Виждате ли вече такава промяна?

За мен това е най-голямата награда – нещо, което парите не могат да купят. Живяла съм толкова години в Англия, сега съм в Обединените арабски емирства, в Дубай, но кулинарната революция, която се случи в България, за мен е феноменална, просто невероятна. Не очаквах, че сънародниците ми ще се включат толкова силно в играта. Желанието тук, жаждата за здравословно и вкусно хранене е много истинска. Това не са преструвки и лиготии. Хората действително искат качествена, биологично чиста храна, която те прави здрав и силен. Особено пък сега, в това несигурно вирусно време, когато имунната ни система трябва да бъде обгрижвана, за да устоява на външни влияния. За мен това е върхът на върховете – нещо, за което мечтаех, но не очаквах. И още по-хубаво е, че това желание се засилва от година на година.

Моите невероятни български фенове споделят, че  присъствието ми в Мастършеф ги захранва не само с вкусна и здравословна храна, но и с огромна доза позитивизъм, сила, вяра и надежда.

„Не дойдох, за да стана role model, но Господ ми го даде и имам морална отговорност да продължа“. Това са ваши думи. Как продължавате? Как още смятате, че бихте вдъхновили младите българи?

Аз съм role model – нещо, до което хората искат да се докоснат. Не съм някакво „селебрити“, прочуло се в риалити шоу. Имам дълбока връзка с последователите си, базирана на страстта към качествения живот. Младите искат да летят, да имат енергия, а пък родителите желаят дечицата им да се хранят здравословно. Близо 80% от хората се хранят зле, с гадна, твърде обработена храна, която е опасна, защото е причина за повечето възпаления, диабет, онкологични и сърдечно-съдови болести. Продължавам с мисията си и се радвам, че много хора следят „лайфовете“, които правя в социалните мрежи – те са безплатни и от сърце, защото искам да давам. Последният такъв в youtube бе посетен от хиляди хора и беше посветен на т.нар. биохакинг.

Открихте ли за себе си новия MasterChef на България?

Истината е, че в началото дори не можем да предположим кой ще спечели, защото има такова развитие, такова израстване на тези характери, на техните познания и умения. И накрая ни изненадват. Това е страхотно. Красотата на Мастършеф България е, че и аз, и Chef Михалчев, и Chef Токев сме почти винаги на едно и също мнение. Разбираме се чудесно, всичко е много синхронизирано, много професионално направено.

Цялото интервю четете тук.