.

 

Станислав Райчев от MasterChef предлага рецептата за италиански аранчини - страхотна комбинация с бира

В разгара на пролетта 32-годишният пожарникар Станислав Райчев от Бургас ни даде ексклузивно авторската рецептата, която го приближи към спечелването на предизвикателството на Staropramen в MasterChef.

Той приготви италиански аранчини за първи път през живота си, но удиви Андре Токев, Петър Михалчев и Лео Бианки с автентичния им вкус. Станислав планира съвсем скоро да посети музея на Staropramen в Прага и да се възползва от спечеления MasterClass по чешка кухня. А ние очакваме красиви снимки и полезни съвети, за да можем да се потопим в кулинарните традиции на Централна Европа.

Убеден, че именно гладиаторската арена на MasterChef е мястото да експериментираш и да надскочиш себе си, очакваме от него още интересни предложения и му пожелаваме успех по пътя към престижната титла.

Сицилианският специалитет е перфектен както за мезе за изстудена бира, така и за ароматно основно ястие.

Ето и рецептата за "Аранчини с пармезанова коричка", която обра овациите на журито на MasterChef:

 

Необходими продукти:

Ориз за ризото – 200 г
Морков – 1 бр.
Грах – 50 г (замразен)
Шалот – 1 бр.
Бульон – 400 мл.
Бяло вино – 75 мл.
Доматено пюре – 50 мл.
Зехтин, сол, пипер
Пармезан – 150 г
Сирене Пекорино – 100 г

За панировката: брашно, вода и бира, галета, олио

Начин на приготвяне:

Започваме като в тиган загряваме зехтин и в него запържваме шалота и ситно нарязан морков. Добавяме ориза и го запържваме, докато стане стъклен, след което гасим с бяло вино. Когато алкохолът се изпари, прибавяме граха и доматеното пюре. След това започваме да добавяме черпак по черпак топъл бульон, докато ориза се сготви. Когато ризотото е почти готово, махаме тигана от котлона и настъргваме около 100 гр. пармезан и 100 гр. пекорино и разбъркваме добре. Целта е сирената да станат като спойка на ятието и то да се сгъсти. След това го преместваме в хладилник за около 10-15 мин., за да изстине. Оформяме малки топки от сместа (трябва да са малко по-малки от топка за тенис на маса). Приготвяме панировката като в купичка смесваме брашно, вода и добавяме „нещо от мен“  - малко бира. Правим смес с консистенция за палачинки, а в друга купа сипваме галета. Аранчините ги потапяме последователно в брашнената смес и след това в галетата, като повтаряме това действие, за да се получи двойна панировка (това се прави, за да не се разкъса по време на пържене). Готовите топки изпържваме в сгорещено олио (около 170-180 градуса) за около 30-45 сек. (докато се получи златист цвят). Готовите аранчини слагаме на хартия, за да се премахне излишната мазнина. През това време приготвяме пармезановата коричка, а именно - настъргваме на ситно останалия пармезан и го разстиламе на тънко върху хартия за печене. Поставяме във фурна на 180 градуса, докато се разтопи пармезана, след което изваждаме от тавата и оставяме да изстине. Начупваме в неправилни форми. Накрая аранжираме в стил „street food” като в кутийка поставяме хартия за печене, отгоре поставяме 4-5 топчета аранчини и декорираме с парамезановата коричка.

Пожелаваме ви добър апетит и наздраве!

За Станислав Райчев:

Израснал само с баща си, той пази ревностно спомените от детствота, когато майка му е готвила. Отгледан с типично мъжка храна като макарони и яйца, Станислав открива страстта си към кулинарията, заедно с любовта. Среща съпругата си в академията, в която и двамата учат за пожарникари. Впечатлява я с изкусителна паста, а тя го дарява с прекрасен син, който също мечтае да стане пожарникар. Въпреки, че е само на 3 години, малкият вече е получил първите си кулинарни уроци, за да бъде подготвен за всяка ситуация в живота. Ако спечели MasterChef, Станислав иска да отвори специален ресторант за колегите си - огнеборци.