.

 

Столичните пожарникари „запалват” първата отборна битка в MasterChef – вторник вечер от 21:00 часа по bTV

Задачата е да се сготвят основно и десерт за 13 адреналинови професионалисти

Във вторник вечер от 21:00 часа по bTV ще се състои първата отборна битка в MasterChef. Двама силни лидери с различни стратегии ще поведат колегите си към арената на вкусовете и голямата награда от 100 000 лева. Хоби-готвачите ще се разделят на сини и червени, за да влязат в сблъсък, който може да ги доближи до титлата и да ги спаси от елиминации. Водени от предпочитания към отборност или силни индивидуалности, докторски или юридически умения, красота и екзотика, капитаните ще търсят знания, прецизност, темпо и естетика, които да впечатлят специалните гости в ресторанта на MasterChef – столичните пожарникари. Chef Виктор Ангелов, Chef Андре Токев и Chef Петър Михалчев ще представят първата задача – да сготвят основно и десерт за 13 адреналинови професионалисти, които всеки ден влизат в огъня, за да спасят животи.

В единия отбор ще властва свобода, диалогичност и обмяна на идеи, докато в другия – деспотично, еднолично съставяне на меню и разпределяне на роли. Свинско, пръжки с лук, качамак и профитероли с лимонов мус и малиново кули ще се изправят срещу фурнировани пилешки бутчета с кайма, пюре от кореноплодни с шафранов сос и палачинково суфле. Емоциите ще варират от изнервеност до възторжени възгласи, от напрежение до преклонение пред пожарникарската професия, придружени с натиск от липсата на време и жега пред котлоните. Но какво ще отсъдят специалните гости и кой ще бъде първият победител в отборната битка в третия сезон на MasterChef, зрителите на bTV ще видят във вторник от 21:00 часа.

Загубилият отбор ще се бори за оцеляване в тристепенен стрес тест, в края на който един ще напусне играта. И тъй като кулинарията е едновременно изкуство и точна наука, първата част от изпитанието ще провери теоретичните познания на хоби-готвачите, както и физическата им кондиция. 10 въпроса и бърза реакция за натискане на червен бутон ще спасят четирима, а останалите ще трябва да приготвят ястието, носещо името на най-тъмното място от гръцката митология - затворът на победените богове и титани - „тартар”. Пълната креативна свобода, която ще получат от взискателното жури, няма да намали подводните камъни, а 15-те минути, с които ще разполагат ще доведат до 3 перфектни и 3 застрашени деликатеса. В това ястие най-важно е овкусяването, а изборът между класическата сурова говежда рецепта и нейните рибни алтернативи ще доведе до „кулинарен тероризъм”, екзотични плодови прочити и ще пролее сълзи в кухнята.

Последното готвене за един от хоби-кулинарите в MasterChef ще вкара въображението на трима в калъп. В него те ще трябва да поставят 4 по размер кюфтета от каквито продукти пожелаят. Идеалният диаметър, вкус и външен вид ще променят живота на двама, а третият ще се сбогува с мечтата MasterChef.

Как изглежда „първичният екстаз”, кого ще „носят на ръце” и кой ще носи колективната вина? Ще надделее ли егото над екипността и кавалерството над амбицията? Каква е тайната за либидото на Казанова и кое ястие е кръстено на бабата на Симеон Сакскобургготски? От какво се приготвя популярният сос Уорчестър, дали смелите решения гарантират победата или минимализмът ще се окаже предпочитан? Колко вида висш кулинарен пилотаж под формата на кюфтета ще демонстрират тримата гладиатори, за да запазят бялата престилка на MasterChef, зрителите ще видят във вторник вечер от 21:00 часа по bTV.