.

 

Участници от трите сезона на MasterChef България стартират поредица от кулинарни дуели в „Преди обед“ по bTV

Сребърната финалистка в MasterChef 1 – Елена Петрелийска и бронзовата от MasterChef 2 – Йоана Тодорова приготвят разтоварващо следпразнично меню за 10 лева

Сребърната и бронзовата финалистки от първия и втория сезон на MasterChef дават старта на поредица кулинарни дуели на „Преди обед“ по bTV. Елена Петрелийска и Йоана Тодорова впрягат знания и умения в съревнование, в което трябва да приготвят разтоварващи деликатеси за двама с бюджет от 10 лева. След голямата празнично преяждане двете гурме красавици ще съберат сезонни продукти и авторски идеи, за да вдъхновят зрителите на bTV да сложат на семейната трапеза достъпни, вкусни и здравословни ястия.

Елена и Йоана ще спазят традициите на MasterChef и ще се снабдят с качествени продукти от фермерския пазар. „Царицата на яйцата“ няма да изневери на любимия си продукт и ще заложи на протеинов омлет от белтъци, който ще комбинира със салата от топли зеленчуци, пълна с фибри. „Противникът“ й в кулинарния дуел ще предложи на зрителите на „Преди обед“ по bTV питателна и здравословна печена пъстърва върху пикантен хумус, която се приготвя за броени минути.

 

И двете финалистки в любимото кулинарно шоу на България ще признаят, че животът и навиците им в кухнята са белязани от опита им в MasterChef. На впечатляващото гурме състезание за престижната титла те отдават доброто планиране на менютата в ресторантите, където се изявяват, бързината и мултифункционалността при процесите по създаване на изкуство в чиния. Йоана ще сподели пред репортера на „Преди обед“ Венета Георгиева, че ежедневието й е ангажирано с организирането на любимите й от години брънчове и управлението на столичен ресторант, а Елена ще се похвали, че освен по-голямата увереност в семейния ресторант, създава и води курсове в кулинарно училище.    

Запечени орехи и семена от кориандър, комбинирани със сушени домати, 1 с.л. прясно мляко, 1 с.л. бадемово брашно и няколко капки ароматен зехтин ще придадат плътен вкус на четирите белтъка за омлета на Йоана. Карамелизираните от собствените си захари чушки и целина, тя ще поръси с портокалова сол за свеж аромат. За да оползотвори всички продукти, бронзовата финалистка във втория сезон на MasterChef ще предложи на зрителите на bTV бърз десерт – крем Забайоне, който се приготвя от останалите жълтъци, малко захар и твърд алкохол по избор.

 

През това време Елена ще запечата рибата в сол и ще я постави да се пече, ще приготви малки безглутенови банички с пълнеж от задушен в сметана спанак и сушени домати и ще свари нахут, който ще подправи с пушен червен пипер, къри, сол, зехтин и печен чесън. Сместта ще пасира до получаване на гладка смес, ще я постави като канапе, върху което ще аранжира букет от свежи салати. Ястието ще завърши с филе от запечената риба и бързите, ароматни банички.

Ще успеят ли двете кулинарки от MasterChef да се вместят в бюджета, чие ястие ще надделее със своята бързина на приготвяне, хранителна стойност, вид и вкус и ще се придържат ли към правилата на честната игра в кулинарните дуели Елена и Йоана, зрителите ще видят утре от 9:30 ч. в „Преди обед“ по bTV.