.

 

Виолина, Митко и Ивайло са финалистите в MasterChef

Файчето, Елени и Краси отпаднаха в неделя вечер

Виолина Маринова от Русе, Димитър Тончев от Пловдив и Ивайло Спасов от Кърджали са тримата финалисти в шести сезон на MasterChef. Николай – Файчето, Елени и Краси отпаднаха в неделя вечер на крачка от финала и борбата за титлата „MasterChef на България“.

Митко бе първият участник, който си извоюва място на финала. Носителят на златна престилка, дадена му от Chef Токев, бе победител в първата битка, а именно – кутията на MasterChef. Задачата на хоби готвачите бе да приготвят ястието, с което се явиха на кастингите, но те трябваше да го подобрят и надградят. Митко успя да превърне своя таков сладолед с портокалови сфери в супа с консуме от какао. За целта той се впусна в „нов флирт“ с любимия му течен азот. Неговата задача според Chef Роу е била най-трудна, защото той „грабна златна престилка. А ние нямаме сега диамантена престилка“. След като опита произведението на Митко дамата в журито, завладяна от кулинарното удоволствие като всяка жена, възкликна още - „Това е любимият ми десерт тази вечер… Момичетата ще тичат след теб. Висок, красив мъж, който прави страхотни десерти.“

Елени пък бе участникът, който напусна шоуто след първата битка. Според Chef Михалчев нейните черни равиоли в различни форми, с пяна от пармезан и горчица от ябълки са били едно от най-лесните ястия и тя е трябвало да се постарае повече. 

„Елени, ти пренесе в нашата кухня тази специфична средиземноморска страст към готвенето. Ти оцеля в цели 7 елиминации. Никога не спирай да преследваш мечтите си. Вярвай, защото ние тримата ти казваме, че можеш“ – с тези думи от името на журито Chef Роу се обърна към Елени при нейното напускане.

„Малко ме е яд. Аз лично за себе си се надградих, за мен беше една силна емоция и мисля, че съм показала много. Аз ще продължа да следвам мечтите си, ще ги достигна и един ден ще ви поканя в моя ресторант, за да опитате моите вкусни ястия“ сподели Елени.

„Хвани ме, ако можеш“ бе второто предизвикателство, в което всеки участник трябваше да приготви красиво и вкусно основно ястие. Първият, който приключи със задачата, трябваше да натисне тромбата в студиото. Това осигури на останалите трима участници само минута, за да завършат ястието си. Това абсолютно ново предизвикателство изпрати на финал Виолина, която освен най-бързо, се справи и най- добре. Със състезанието в този му етап се сбогува Файчето, в чиято чиния липсваха компоненти.

 „Файче, на тази арена ти беше могъщ противник и покровител. Конкурентите често се обръщаха към теб за съвети и ти не отказа на нито един от тях. Ти държиш и рекорда в кутията на MasterChef цели 6 пъти в топ 3. Не се съмняваме, че твоето пътешествие ще продължи със синия мотор и след като излезеш от кухнята. На добър път и за много хиляди километри.“ – с тези думи Chef Михалчев изпрати продуцента от кухнята на шоуто.

„MasterChef е едно голямо приключение. Едно от най-хубавите ми изживявания е това. Наравно с отиването ми до другия край на света….“ „Когато влязох в MasterChef, нещото което казах на себе си, е че ще вървя докъдето стигна. Достойно, гордо и по възможно най-добрият начин. Смятам, че така направих“, обобщава участието си Файчето.

За последното място на големия финал се бориха Ивайло и Краси, които в епичен дуел трябваше за 30 минути да приготвят 3 идентични вегетариански хапки. Или както Chef Роу обобщи - „Търсим експлозия от вкусове“. Краси беше затруднен, защото той е добър в приготвянето на месо. И все пак той успя да приготви уникални хапки с  шоколадова коричка, гъби, кестени и манго. Ивайло избра да приготви тофу в кисело-сладко-лютив сос, чесън и кориандър. И двамата участници се справиха блестящо, затова детайлите решиха изхода от двубоя.

„Ти си построил една хапка на няколко нива, всяка от тях с различно усещане, вкус, визия“. Това е една хапка, която всеки би обичал, освен ако няма деликатно немско стомахче“ каза Chef Роу за направеното от Ивайло, който единодушно бе определен за трети финалист в MasterChef.  

„Краси, ти си един от най-вдъхновяващите участници в историята на MasterChef. Никога не е късно човек да се промени и да отвори нова страница в живота си. Ти си пример за всички млади хора, които някога са проявили слабост. Имаш изключителен дух. Децата ти ще се гордеят с теб. Сваляй престилката и взимай мечовете“ каза Chef Михалчев на Краси. Chef Роу допълни думите на колегата си така – „Краси, аз на никого не казвам продължавай да готвиш. Казвам го само на тези, на които вярвам, че ще продължават да го направят. Ти имаш удивително чувство за вкус и по някакъв начин докарваш нещата много странно, интересно и е много автентично. Пожелавам ти успех и започни – това не е краят, а началото!“ 

В тази кухня прекарах три месеца и срещнах много готини хора. Но най-важното е, че повярвах в себе си. Времето, прекарано в тази кухня ме убеди, че тези две ръце са направени да готвят… Сега излизам като машина, с гордо вдигната глава и с поглед в бъдещето“ каза на сбогуване Краси.

Кой ще бъде големият победител в шести сезон на MasterChef ще стане ясно на 6 декември от 20.00 часа.

В предаването „От 10 до 2 с Нейа“ по радио N-JOY в ежедневната кулинарна рубрика „Мастър Зона“, в която гостуват участници от настоящия и от предишни сезони на MasterChef. Там те споделят своите рецепти, готварски трикове и съвети при готвене. Сред темите са  застъпени и правилното усвояване на остатъчни продукти с цел намаляване на хранителните отпадъци.